- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Surse: Prețurile RCA, plafonate până la sfârșitul lunii septembrie 2024. Anunțul ministrului Marcel Boloș: „Trebuie să avem un echilibru între primele de asigurare plătite și valoarea despăgubirilor”

18 Jun, 15:49 • Stefan Simion
Prețurile RCA ar putea fi plafonate încă trei luni, până la sfârșitul lunii septembrie 2024, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), au precizat surse guvernamentale. Plafonarea actuală a prețurilor pentru RCA urmează să expire pe 30 iunie.
Surse: Prețurile RCA, plafonate până la sfârșitul lunii septembrie 2024. Anunțul ministrului Marcel Boloș: Trebuie să avem un echilibru între primele de asigurare plătite și valoarea despăgubirilor

Decizia plafonării prețurilor la RCA va fi luată după evaluarea ASF, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Surse guvernamentale au dezvăluit că ASF ar fi decis să recomande continuarea plafonării prețurilor pentru RCA fără alte ajustări. Propunerea va fi transmisă de Ministerul Finanțelor către Guvern, care va lua decizia finală după obținerea avizelor necesare.

Sursele guvernamentale subliniază că există încă un dezechilibru semnificativ între cererea și oferta de asigurări, motiv pentru care consideră necesară prelungirea cu trei luni a plafonării prețurilor pentru RCA.

Chiar și în condițiile actuale de scădere ușoară a frecvenței daunelor și a unei scăderi semnificative a cheltuielilor de administrare și de distribuție, asigurătorii nu-și reduc în mod corespunzător tarifele pentru un număr semnificativ de segmente de asigurați. În continuare, crește numărul asiguraților cu risc ridicat”, au precizat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Prețurile RCA, plafonate până la sfârșitul lunii septembrie 2024

Marcel Boloș a declarat că Ministerul Finanțelor va aștepta analiza realizată de ASF înainte de a adopta o decizie. ASF urmează să prezinte această analiză la sfârșitul lunii iunie, conform declarațiilor recente ale ministrului. Ministrul de Finanțe a subliniat că este prematur să facă o declarație referitoare la plafonare, dat fiind caracterul sensibil al acestei probleme.

Citeste si Cât vor trebui să plătească românii în plus pentru asigurarea RCA de la 1 iulie

În funcție de această analiză o să luăm decizia cea mai potrivită pentru a fi protejati atât asigurații și să nu producem perturbări în piața asigurărilor. Așteptăm o analiză pe care o face ASF, întrucât ea are responsabilitatea monitorizării pieței asigurărilor. În funcție de aceasta analiză o să luam decizia cea mai potrivită pentru a fi protejati atât asigurații și să nu producem perturbări în piața asigurărilor. Mai sunt 20 de zile și sunt convins că vor veni cu o propunere.

Nu aș vrea să mă antepronunț pentru că o antepronunțare pe acest domeniu este foarte sensibilă, dat fiind faptul că discutăm de peste 8 milioane de asigurați și trebuie să avem un echilibru între primele de asigurare plătite de asigurați și valoarea despăgubirilor plătite de asigurători. În ultima decadă a lunii iunie ne așteptăm să avem această analiză și sa luăm o decizie. E prematur să ne antepronunțăm pe un subiect atât de complex”, a declarat luni ministrul de Finanțe Marcel Boloș, prezent la o conferință organizată de asigurătorii UNSAR.

Citeste si Franşiză la poliţa RCA. Care vor fi noile prețuri și cât vor plăti șoferii în caz de accident

Ultima prelungire a plafonării prețurilor pentru RCA a fost decisă de Guvern la sfârșitul lunii martie a acestui an, pentru o perioadă de 3 luni, care urmează să expire la 30 iunie 2024. Astfel, prețurile maxime de primă pentru RCA rămân stabilite la nivelul practicat de asigurători în februarie 2023, cu posibilitatea unui ajust de maximum 6,8%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci