Decizia plafonării prețurilor la RCA va fi luată după evaluarea ASF, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Surse guvernamentale au dezvăluit că ASF ar fi decis să recomande continuarea plafonării prețurilor pentru RCA fără alte ajustări. Propunerea va fi transmisă de Ministerul Finanțelor către Guvern, care va lua decizia finală după obținerea avizelor necesare.
Sursele guvernamentale subliniază că există încă un dezechilibru semnificativ între cererea și oferta de asigurări, motiv pentru care consideră necesară prelungirea cu trei luni a plafonării prețurilor pentru RCA.
„Chiar și în condițiile actuale de scădere ușoară a frecvenței daunelor și a unei scăderi semnificative a cheltuielilor de administrare și de distribuție, asigurătorii nu-și reduc în mod corespunzător tarifele pentru un număr semnificativ de segmente de asigurați. În continuare, crește numărul asiguraților cu risc ridicat”, au precizat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.
Marcel Boloș a declarat că Ministerul Finanțelor va aștepta analiza realizată de ASF înainte de a adopta o decizie. ASF urmează să prezinte această analiză la sfârșitul lunii iunie, conform declarațiilor recente ale ministrului. Ministrul de Finanțe a subliniat că este prematur să facă o declarație referitoare la plafonare, dat fiind caracterul sensibil al acestei probleme.
Citeste si Cât vor trebui să plătească românii în plus pentru asigurarea RCA de la 1 iulie
„În funcție de această analiză o să luăm decizia cea mai potrivită pentru a fi protejati atât asigurații și să nu producem perturbări în piața asigurărilor. Așteptăm o analiză pe care o face ASF, întrucât ea are responsabilitatea monitorizării pieței asigurărilor. În funcție de aceasta analiză o să luam decizia cea mai potrivită pentru a fi protejati atât asigurații și să nu producem perturbări în piața asigurărilor. Mai sunt 20 de zile și sunt convins că vor veni cu o propunere.
Nu aș vrea să mă antepronunț pentru că o antepronunțare pe acest domeniu este foarte sensibilă, dat fiind faptul că discutăm de peste 8 milioane de asigurați și trebuie să avem un echilibru între primele de asigurare plătite de asigurați și valoarea despăgubirilor plătite de asigurători. În ultima decadă a lunii iunie ne așteptăm să avem această analiză și sa luăm o decizie. E prematur să ne antepronunțăm pe un subiect atât de complex”, a declarat luni ministrul de Finanțe Marcel Boloș, prezent la o conferință organizată de asigurătorii UNSAR.
Citeste si Franşiză la poliţa RCA. Care vor fi noile prețuri și cât vor plăti șoferii în caz de accident
Ultima prelungire a plafonării prețurilor pentru RCA a fost decisă de Guvern la sfârșitul lunii martie a acestui an, pentru o perioadă de 3 luni, care urmează să expire la 30 iunie 2024. Astfel, prețurile maxime de primă pentru RCA rămân stabilite la nivelul practicat de asigurători în februarie 2023, cu posibilitatea unui ajust de maximum 6,8%.