Aceste controale vor fi menținute până la data de 22 ianuarie 2024, conform anunțului făcut de guvernul de la Bratislava. Această decizie reflectă o prelungire a măsurii inițiale adoptate pentru a putea contracara un posibil flux de imigranți ilegali, conform informațiilor furnizate de Reuters.
La data de 5 octombrie, Slovacia a impus controale la frontiere, urmând exemplul altor țări învecinate, cum ar fi Polonia, Cehia și Austria. Deși inițial se preconiza că aceste controale vor înceta pe 22 decembrie, măsura a fost prelungită.
În cursul anului 2023, a fost înregistrat o creștere semnificatică a imigranților ilegali în Slovacia. Este vorba despre o cifră de șapte ori mai mare. Majoritatea sunt bărbați tineri din Orientul Mijlociu și Afganistan. Aceștia se aflau în tranzit prin Ungaria către țările occidentale mai bogate, precum Germania. Controalele la frontiere au avut un impact vizibil. Acestea au redus la 34 numărul migranților ilegali reținuți în noiembrie. Asta, comparativ cu cei 6.809 din luna octombrie, conform informațiilor Ministerului de Interne, care a susținut necesitatea prelungirii măsurii.
În luna octombrie, 11 țări membre ale UE și care fac parte din spațiul Schengen au reintrodus controalele la frontieră și au închis granițele. Criza internațională care aduce tot mai aproape un risc al extinderii conflictului arabo-israelian a fost cea care a determinat această situație.
Situația din Orientul Mijlociu este instabilă, în numeroase orașe din Europa, criza este de asemenea resimțită violent. Statele europene au avut parte de atacuri violente, alarme și amenințări cu bombă. Toată situația le-a forțat pe 11 dintre țările europene să ia decizia închiderii granițelor.
Din acest punct de vedere, Comisia Europeană a primit notificări oficiale cu privire la suspendarea liberei circulații prevăzute de Tratatului Schengen, potrivit Rai News.
Această măsură înseamnă că au fost reintroduse controalele la frontieră. Guvernul italian explică astfel decizia de a reintroduce controalele la granița cu Slovenia:
„Măsurile poliției la frontiera italiano-slovenă nu sunt adecvate pentru a asigura securitatea necesară”, potrivit surselor oficiale, potrivit celor comunicate de Capital.ro.
Decizia aceasta a fost luată și în legătură cu Elveția și Austria. Astfe, Ministrul de Interne Piantedosi a evidențiat că o atenție specială va fi acordată migranților. Faptul că atacatorul din Bruxelles a locuit o perioadă lungă de timp în Italia, a influențat decizia Italiei.
Țările care au luat decizii similare de reintroducere a controalelor la frontiere sunt: Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia.
Ai putea fi interesat și de: Ministrul Cătălin Predoiu, la Consiliul JAI: „România îndeplinește criteriile Schengen”