Se pare că nu doar beneficiarii de pensie vor primi mai mulți bani începând cu luna septembrie, ci și românii care primesc salarii lunare. O categorie de salariaţi din România va avea salarii mai mari în corelare cu creşterea inflaţiei. Este vorba despre angajaţii Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) care vor primi cu 300 de lei în plus chiar din prima lună de toamnă. Informația a fost confirmată de Complexul Energetic Valea Jiului printr-un comunicat, majorarea veniturilor fiind valabilă după data de 15 septembrie.
Schimbarea este prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă, sunt de părere reprezentanții CEVJ care, împreună cu Sindicatul Muntelui şi administraţia firmei, au stabilit suma necesară pentru a acoperi scumpirea alimentelor şi serviciilor.
Ai putea citi și: Casa Națională de Pensii Publice anunț major pentru 5 milioane de români. Se schimbă tot
„Astfel, începând cu data de 15 septembrie anul curent, fiecare salariat al CEVJ va beneficia de o creştere a salariului tarifar cu o sumă de peste 300 de lei/angajat. Această majorare vine ca urmare a creşterii inflaţiei şi a valorii coşului minim necesar pentru un trai decent.
Ne bucură că în momentul de faţă Contractul Colectiv de Muncă se respectă în integralitate, toate drepturile prevăzute în CCM şi, implicit, în contractele individuale de muncă fiind plătite la zi”, se spune în comunicat, potrivit Agerpres.
În afară de angajaţii de la CEVJ care se vor bucura de salarii mai mari din septembrie, începând cu 1 ianuarie 2025, între 25% şi 33% dintre salariaţii din țara noastră cu normă întreagă vor primi și ei mai mulți bani. Schimbarea privind veniturile mai mari apare în același timp cu implementarea directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, lege aprobată de Guvern chiar în luna iunie.
„De prevederile Directivei, începând cu 1 ianuarie 2025, va beneficia până la o treime din forţa muncă angajată cu normă întreagă din România (aproximativ 1,8 milioane de salariaţi), altfel spus, toţi cei cu venituri mici.
Ponderea salariului minim brut în câştigul mediu brut urmează să se majoreze de la nivelul factual de circa 40% la sfârşitul lunii iunie (faţă de salariul mediu brut efectiv înregistrat în iunie), spre 48 până la 52% (în funcţie de negocieri) din câştigul salarial mediu brut estimat pentru 2025 de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză”, este menţionat în analiza despre „Transpunerea în România a Directivei 2041/2022 privind salariile minime adecvate”.
La ora actuală, salariul minim brut din România este de 3.700 de lei.
Ai mai putea citi: Cum poți verifica dacă stagiul de cotizare la pensie este calculat corect. Anunțul Casei de Pensii