- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sute de mii de pensionari nu-și permit nici măcar medicamentele. Cu ce se confruntă zilnic românii cu indemnizație socială

03 Aug, 13:33 • Bugiu ⁠Ana Maria
În România, există sute de mii de pensionari cu indemnizație socială, care se confruntă zilnic cu realitatea vieții. Mulți dintre ei nu reușesc nici măcar să își plătească medicamentele.
Sute de mii de pensionari nu-și permit nici măcar medicamentele. Cu ce se confruntă zilnic românii cu indemnizație socială

În România, un număr considerabil de pensionari se confruntă cu dificultăți financiare majore, supraviețuind cu o indemnizație socială de doar 1.281 de lei pe lună. Această situație dramatică afectează viețile a peste un milion de persoane, mulți dintre aceștia neputându-și permite nici măcar medicamentele necesare, potrivit playtech.ro.

Te-ar putea interesa și: Vești bune pentru părinți! Noua lege care schimbă modul de acordare a concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copiilor

foto: indemnizație socială

Cu ce se confruntă zilnic românii cu indemnizație socială

Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în iunie 2024, numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost de 1.136.211 persoane. Dintre aceștia, 1.040.624 erau pensionari din sistemul public, iar 95.587 proveneau din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

Valoarea medie a indemnizației suportate de la bugetul de stat pentru pensionarii din sistemul public, a fost de 497 de lei.

În județele următoare au fost înregistrate printre cele mai mari valori:

  1. Maramureș (579 lei),
  2. Bistrița-Năsăud (569 lei),
  3. Cluj (551 lei),
  4. Hunedoara (549 lei)

Pensionarii agricultori au o indemnizația socială medie de 342 de lei, cele mai mari valori fiind în Ilfov (485 lei), Gorj (443 lei), Hunedoara (416 lei) și în sectorul 2 din București (415 lei). Sumele acestea, chiar și în comparație cu primele 4 județe, reprezintă o distribuție inegală a resurselor.

Este o ironie că putem numi aceste valori „mari”, când zilnic pensionarii cu indemnizații sociale se confruntă cu greutăți. Mulți dintre ei nici nu își pot plăti medicamentele de pe rețetele medicale ori alimentele necesare în fiecare zi.

Zonele cu cel mai mare număr de beneficiari de indemnizație socială din sistemul public sunt Bucureștiul și județele Suceava, Iași, Dolj și Prahova. Mai ales în București, stilul de viață nu este deloc ieftin, prețurile alimentelor în piețe, spre exemplu, fiind mult mai mari decât în alte orașe.

Te-ar putea interesa și: Cine sunt românii care trăiesc cu indemnizație de doar 83 de lei pe lună! Situația halucinantă prin care trec zeci de mii de persoane