Alimentarea cu apă este asigurată cu restricţii în peste 600 de localităţi din România. Situația e critică!
Datele publicate luni de Agenția Națională Apele Române arată că 349 localități cu sisteme centralizate și 279 de localități fără sisteme centralizate sunt afectate de secetă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu restricții.
Sectoarele Dunării aferente a 49 de localități se află în faza de atenționare-avertizare. Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este luni (19 august 2024 – n.red.) de 76.75%, iar volumul este de 3,352 miliarde metri cubi, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.
Autoritățile estimează că pentru sfârșitul lunii august, coeficientul de umplere va fi de cca. 75%.
„Monitorizăm permanent exploatarea resurselor de apă și asigurăm satisfacerea cerințelor de apă.
Urmărim aplicarea prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare”, transmit autoritățile.
Apă cu porția în peste 600 de localități din România
În prezent, 349 de localități care dispun de sisteme centralizate (din care 6 orașe/municipii Dorohoi, Novaci, Iași, Pașcani, Hârlău și Solca) sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu dificultate, cu restricții în anumite intervale orare.
Cele mai multe localități afectate sunt în județele: Botoșani – 101 localități, Iași – 94 localități, Vrancea – 36 localități, Gorj – 28 localități, Bacău – 16 localități, Neamț – 12 localități, Mehedinți și Argeș- 8 localități, Vaslui – 10 localități, Galați și Giurgiu – 6 localități, Dâmbovița și Brașov – 5 localități, Hunedoara – 4 localități, Suceava și Olt– 3 localități, Teleorman – 2 localități, Dolj și Caraș-Severin – 1 localitate.
În prezent, 279 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului și privat), localități din județele Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Iași, Galați, Olt, Prahova, Vrancea, Mehedinți și Gorj.
Cele mai afectate localități sunt în județele: Botoșani -154 localități din care și Municipiul Dorohoi, Vaslui – 60 localități, Neamț – 24 localități, Bacău – 18 localități, Iași – 7 localități, Galați – 5 localități, Olt și Prahova – 3 localități, Suceava – 2 localități, Mehedinți, Vrancea și Gorj – 1 localitate.
La această dată, pentru centrala nucleară Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă.
Nivelul la mira de la stația hidrometrică Cernavodă este de – 0,71 metri și până la aplicarea treptei I de restricții există o diferență de nivel de 90 centimetri.