- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sute de mii de români s-au reîntors în ţară în ultimii ani. Care a fost motivul pentru care au revenit acasă

24 Sep, 19:32 • Cornel Ghimeșan
Datele oficiale anunţă că între 2008 și 2022 aproape 3,16 milioane de români au emigrat. Cei mai mulţi au plecat în căutarea unui loc de muncă mai bun, alții pentru studii sau pentru a face un pas înainte în carieră. În ultimii ani, asistăm la un fenomen invers: sute de mii de români s-au reîntors în țară!
Sute de mii de români s-au reîntors în ţară în ultimii ani. Care a fost motivul pentru care au revenit acasă

O analiză economedia.ro arată că numărul cetățenilor români care au revenit în țară a variat în anii recenți, cu un vârf atins în 2022. Astfel, în 2017 numărul de cetățeni români reîntorși a fost de 146.315, în 2018 a scăzut ușor, la 141.289, anul următor a crescut la 161.286, în 2020 a ajuns la 114.469, iar în 2021 a crescut din nou, până la 149.513, iar în 2022 a atins un maxim de 190.205, dintr-un total de 293.024. În majoritatea cazurilor, motivația principală este legată de dorul de casă și de familie. Cu toate acestea, fenomenul emigrației continuă.

Sute de mii de români s-au reîntors în ţară în ultimii ani

Institutul Naţional de Statistică transmite că că statisticile privind imigrația nu sunt construite pe baze de date individuale, ceea ce înseamnă că nu se știe exact din ce țări vin acești români, ci doar numărul total al celor reveniți. Vasile Ghețău, specialist în demografie, susţine că migrația de retur provine din țările dezvoltate ale Europei, precum Spania, Italia, Germania și Marea Britanie. Acesta atrage atenția asupra imigrației pentru muncă din țări precum Nepal, Bangladesh și Pakistan, un fenomen care continuă să crească în contextul crizei forței de muncă din România.

Citeşte şi: Utilizatorii Telegram vor putea fi indentificați mai ușor. Aplicația va divulga IP-urile și numerele de telefon la cererea autorităților. Ce se întâmplă cu conturile celor aproape 1 miliard de utilizatori

„Imigrația în România se referă în datele INS la persoanele care și-au schimbat reședința obișnuită din alte țări în România în anii respectivi, însemnând imigrație cu o durată de cel puțin 12 luni potrivit standardelor Eurostat. În ansamblul imigranților din cei 6 ani (2017-2022) ponderea românilor este în mod firesc net dominantă, apropiată de 80%. Lăsând la o parte astfel de evoluții conjuncturale, migrația de retur a românilor stabiliți în ani anteriori în țări dezvoltate din Europa domină tabloul imigrației – îndeosebi  fluxurile din Spania, Italia, Germania, Regatul Unit. Fără date detaliate, oscilațiile și chiar ușorul recul al imigrației din aceste țări poate proveni din deteriorarea pieței muncii în timpul pandemiei și din impactul economic mai recent al crizelor energiilor”, a declarat Vasile Ghețău.

Citeşte şi: Autostrada București: Visul se îndepărtează! Nicio șansă de finalizare până în 2028, lucrările sunt încă neîncepute

Conform unei analize făcute de specialist, conform datelor statistice disponibile, numărul total al imigranților în anii 2017-2022 a fost de 1.185.620 persoane, iar cetățenii români reîntorși au reprezentat 76% (901.000). Citeşte mai multe AICI.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult