- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sute de mii de români vor plăti rate mai mici. Banca Centrală Europeană a redus iar dobânda-cheie

12 Sep, 21:24 • Preda Silvia
Sute de mii de români cu credite în euro vor plăti rate mai mici, după ce Banca Centrală Europeană a scăzut dobânda de referinţă.
Sute de mii de români vor plăti rate mai mici. Banca Centrală Europeană a redus iar dobânda-cheie

Banca Centrală Europeană a redus rata de dobândă cu 0,25%. De la 3,75% la 3,50%, iar vestea e minunată pentru românii cu credite în euro, arată observatornews.ro.

A fost o decizie luată în unanimitate. Până în 2025, inflaţia va ajunge în ţinta de 2%. Acest proces gradual de dezinflaţie ne-a permis să relaxăm gradul de restricţie a politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene.

Scăderea dobânzii-cheie va aduce un EURIBOR mai mic. EURIBOR este indicele în funcție de care se stabilesc dobânzile variabile în euro. Pentru un credit de 70.000 de euro, luat pe 30 de ani, rata este acum de 485 de euro.

Banca Centrală Europeană a redus din nou dobânda de bază

Odată cu scăderea Euribor, rata acestui credit scade la 473 de euro, adică o reducere de 12 euro, arată sursa citată.

Potrivit datelor BNR, creditele pentru locuinţe în moneda europeană au ajuns la 13 milioane de euro, adică 30% din totalul împrumuturilor.

Citește și: Banca Centrală Europeană face anunțul momentului pentru toți românii care folosesc EURO! Se schimbă banii

Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană

Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit…În consecinţă, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3,50%. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,65% şi, respectiv, 3,90%. Modificările vor intra în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2024”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Atenţia investitorilor s-a îndreptat spre ce va urma, însă BCE nu a oferit niciun fel de indicii, repetând că deciziile sale vor fi luate de la o reuniune la alta.

Vă amintim că, în iunie, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 5 ani, dar o lună mai târziu președintele băncii, Christine Lagarde, a făcut apel la vigilență.

Inflația a încetinit la 2,2% pe an în luna august în zona euro și a scăzut sub ținta de 2% în cele mai mari două economii, Franța și Germania.

Vezi și: BNR, mișcare surpriză pentru a recupera tezaurul României de la Moscova. Banca centrală vrea să obțină sprijinul Parlamentului European