Sute de mineri ai Complexului Energetic Hunedoara vor ieși la pensie sau vor primi ultimii bani, în urma deciziei de disponibilizare. Decizia va intra în vigoare din prima zi a lunii octombrie.
Din primele informații anunțate de autorități, se pare că un număr de 350 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), care lucrează la minele din Valea Jiului, vor fi disponibilizați colectiv începând cu data 1 octombrie. Ei vor să beneficia de sume compensatorii și venituri de completare.
Te poate interesa și: Ministrul Muncii, noi declarații despre veniturile românilor. „Efectiv nu se poate trăi cu salariul minim în România”
„Cei 350 de angajați se află în preaviz, iar acesta se încheie pe 30 septembrie. Este vorba despre oameni care și-au exprimat în scris intenția de a pleca din sistem. Majoritatea lucrează la minele de cărbune, iar câțiva la termocentrala de la Paroșeni. Mai mult de jumătate dintre cei care vor fi disponibilizați vor ieși direct la pensie”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, administratorul special al CEH, Cristian Roșu.
În acest sens, personalul disponibilizat va avea parte de o serie de plăți compensatorii în valoare de 10.000 de euro, venituri de completare și vechime în muncă pentru patru ani, în cazul minerilor, și doi ani pentru energeticieni. Astfel de beneficii au fost primite și de foștii angajați care au plecat din cadrul CEH în anii anteriori.
Disponibilizările de personal de la minele din Valea Jiului se înscriu în programul de reducere treptată a exploatării cărbunelui. Programul ar urma să se încheie la finele anului 2030, urmând ca până la sfârșitul anului 2032 să se deruleze etapele de închidere subterană, ecologizare a suprafețelor și redarea lor în circuitul natural, după cum promit autoritățile.
Pe marginea acestui subiect, administratorul special al CEH a mai explicat și faptul că după aceste sute de disponibilizări vor urma și altele, iar în anul următor vor fi disponibilizați colectiv o sută de angajați. Se pare că aceștia vor fi disponibilizați în aceleași condiții prevăzute de Ordonanța 69/2019, a cărei valabilitate a fost prelungită până în anul 2032.
CEH este formată din minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea și Vulcan, la care se adaugă Termocentrala Paroșeni. Dacă proiectul va fi dus cu succes până la final, vor fi disponibilizați în total sute de angajați care au muncit sub pământ în ultimii ani.
Mai poți citi: Sorin Grindeanu se gândește să fie din nou premier. „Orice om politic are un anumit proiect”