Reforma majoră în ceea ce privește cheltuielile guvernamentale este încă subiectul unei dezbateri intense, fără a se ajunge la un consens decisiv.
Dacă proiectul nu va primi aprobarea Senatului până la 10 octombrie, acesta va fi transmis tacit la Camera Deputaților, unde va fi luată o decizie finală.
Pe fondul acestor schimbări, se așteaptă ca mai mulți secretari de stat să-și încheie mandatul în ministere, dacă propunerile vor fi aprobate de comisiile specializate. Conform noilor reguli, numărul de secretari de stat în cadrul fiecărui minister va fi limitat la maxim patru. Până în prezent, există ministere care au chiar de trei ori mai mulți secretari de stat decât limita propusă, iar numărul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani.
În urma acestor modificări, se estimează că aproximativ 200 de secretari de stat și subsecretari de stat vor părăsi funcțiile în cadrul administrației publice.
Ministerul Afacerilor Interne, de exemplu, dispune de zece secretari de stat, din care șase sunt susceptibili să își încheie mandatul. În domeniul Educației, sunt în funcție opt secretari de stat, în cadrul MIPE sunt tot opt, iar jumătate dintre aceștia ar urma să părăsească posturile. La Ministerul Transporturilor, activează șapte secretari de stat, iar în cadrul Ministerului Mediului sunt șase.
Între 2010 și prezent, numărul secretarilor de stat s-a înmulțit de zece ori, aducând în instituții cel puțin un nou angajat în fiecare an.
Vezi și: Document oficial. Guvernul a publicat forma finală a Legii privind măsurile fiscale