Pensiile vor fi majorate în medie cu 40%, dar sunt și pensionari ale căror venituri aproape se vor dubla. Iar diferențele de majorări între femei și bărbați sunt uriașe.
Simona Bucura Oprescu, ministru al Muncii, a explicat în exclusivitate în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN cum vor fi corectate inechitățile din sistem în ceea ce privește pensiile românilor. Ministrul a explicat exact care vor fi marile diferențe.
Lucrătorii comerciali
„Avem o femeie, lucrător comercial, pensionată în baza legii 19/2000, cu un stagiu complet de 30 de ani, stagiu realizat de 35 de ani, cu puncte în plată 24,25. În acest moment, această doamnă se află în indemnizația minimă socială, cu 1125 de lei. Ca urmare a majorării de 13,8%, de la 1 ianuarie, va avea o creștere la 1281 de lei.
Iar ca urmare a recalculării, constatăm că doamna în cauză va avea o pensie de la 1 septembrie 2024 în valoare de 1965 de lei. Ceea ce înseamnă că va avea o creștere de 74%”, a explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.
De partea cealaltă, un bărbat, lucrător comercial, pensionat în baza legii 19/2000, cu un stagiu complet de 35 de ani, și stagiu realizat de 35 de ani, cu puncte în plată 18, iar în formula nouă 24,25, va ajunge la o pensie, de la 1 septembrie, tot de 1965 de lei.
„Avem, și în cazul bărbatului aceeași situație, în care ieșim din indemnizația minimă socială de 1125 și vom ajunge la 1965 de lei” a mai explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.
Muncitorii
„Pe de altă parte, în cazul muncitorilor, femeie și bărbat, avem creșteri de 36% la femei și de 49% la bărbați. De ce sunt creșterile mai mari la bărbați decât la femei?”, a întrebat realizatorul emisiunii Sinteza Zilei, Mihai Gâdea.
„Trebuie să ne uităm că avem stagii complete de cotizare diferite, la femeie avem un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, realizat 25 de ani, cu puncte în plată 20,65, pe când la bărbat avem un stagiu complet diferit.
Dar și la unul și la celălalt creșterea este foarte mare, este consistentă”, a explicat Ministrul Muncii.
Profesorii
„Profesorii reprezintă una dintre categoriile profesionale care vor avea de câștigat datorită recalculării și datorită noii formule fiindcă, în special pentru cei care au lucrat înainte de 2001, după noua formulă, luăm în calcul și acordul global, și sporurile nepermanente, care până acum nu au fost luate în calcul. Cu alte cuvinte, plata cu ora, al 13-lea salariu, premierile, de toate acestea se va ține cont în noul proiect de lege”, a mai spus Ministrul Muncii.
În situația românilor cu funcția de inginer, potrivit noi legi a pensiilor, creșterile începând cu 1 septembrie 2024 vor fi substanțiale. De exemplu, pensia unui inginer femeie, cu un stagiu realizat de 33 de ani, va crește cu 51%, și va ajunge la 3807 de lei.
Pe de altă parte, pensia unui inginer bărbat, cu un stagiu realizat de cotizare tot de 33 de ani, va crește cu 65%, ajungând la 3807 lei.
„Vom constata și la unul și la celălalt că vom avea o creștere a numărului de puncte. Acesta este motivul pentru care vom avea o creștere a pensiei. De altfel, în noua lege, pentru că nu ne dorim să pedepsim femeile și că, în acest moment, femeile ies, în sistemul public de pensie, la 62 de ani și o lună, iar până în 2030 ar trebui să mergem eșalonat până la 63 de ani.
Și a fost un angajament pe care România l-a luat prin jalonul 214 din PNRR, acela că vom merge la egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați, vom ajunge la 65 de ani, dar am venit cu două elemente foarte importante pentru doamne, și anume că vom considera perioada de concediu maternal perioadă contributivă și faptul că vom avea o reducere a vârstei de pensionare pentru fiecare copil”, a mai explicat Simona Bucura Oprescu.
Și la medici se consemnează creșteri mari. Mai exact, în cazul unui medic femeie, cu un stagiu realizat de 41 de ani, pensia va crește de la 1 septembrie cu 49%, la 5772 de lei. De partea cealaltă, pensia unui medic bărbat, cu un stagiu realizat de 41 de ani, va crește cu 74%, și va ajunge tot la 5772 de lei.
„Cu alte cuvinte am spus că sensul reformei se regăsește și în eliminarea inechităților. Adică eliminarea inechităților dintre femei și bărbați și nu în ultimul rând inechităților din interiorul indemnizației minime sociale. Și am exemplificat cum funcționează matematic principiile de care se va ține cont la recalculare”, a concluzionat Ministrul Muncii.