- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tăieri de salarii pentru unii angajaţi la stat. Sindicatele ridică din umeri: „În momentul de față, nu prea e nimic de făcut”

09 Dec, 11:25 • Andrei Alina
Unii angajaţi de la stat s-au trezit cu salariile tăiate în ultimele două luni. Este vorba despre salariaţii unor creşe care din septembrie 2022 au trecut în subordinea Ministerului Educaţiei de la autorităţile locale.
Tăieri de salarii pentru unii angajaţi la stat. Sindicatele ridică din umeri: În momentul de față, nu prea e nimic de făcut”

Salariile unor angajați din creșele din Capitală care au fost preluate de Ministerul Educației au scăzut, în plină criză, chiar şi cu 30%, potrivit Edupedu.ro. Această situaţie a apărut după ce le-a fost schimbată încadrarea în muncă.

De exemplu, în luna septembrie, o infirmieră dintr-o creșă aflată în subordinea autorităților locale avea un salariu net de 2.817 lei. În luna octombrie 2022, după ce creșa a trecut în subordinea Ministerului Educației la început de an şcolar, adică a fost arondată unei grădinițe, salariul a scăzut cu 846 de lei. Acest lucru înseamnă că angajata are un salariu net de 1.971 de lei.

În metodologia de organizare și funcționare a creșelor este prevăzut postul de infirmieră la categoria „personal didactic auxiliar”. Doar că femeia a fost încadrată pe postul de îngrijitoare, la „personal nedidactic”, de unde și salariul mai mic.

Citeşte şi: Ce majorări de pensii și salarii intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Categoria de angajați care va avea 4.000 de lei salariul minim

 

Sindicatele ridică din umeri după scăderea salariilor unor angajaţi din creşele trecute la Ministerul Educaţiei: „În momentul de față, nu prea e nimic de făcut”

Paul Rusu, preşedinte Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Judetul Hunedoara, a explicat că deocamdată pe partea de salarizare pentru anumiţi angajaţi ai creşelor „nu prea e nimic de făcut”.

„Dacă era cazul, am fi dat noi în judecată. Schimbându-se angajatorul, la noul angajator se fac alte contracte individuale de muncă și contractele respective se fac în condițiile legii, lege aplicabilă la noi, în sistem. Într-adevăr, e nedrept, nu găsesc alt termen, din perspectiva omului și din perspectiva organizației. Din punct de vedere juridic, să știți, nu am găsit bază legală pe care să ne bazăm și să mergem mai departe într-un proces”, a precizat Paul Rusu, pentru Edupedu.ro.

Citeşte şi: Cu cât cresc salariile profesorilor în 2023. Bugetul Educaţiei de anul viitor, cel mai mic din istoria recentă

La rândul lui, preşedintele președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că „o să facem tot ceea ce depinde de noi”.

„V-am spus foarte clar, problema trebuie rezolvată global. Nu pot să am salarii diferențiate între îngrijitoarea din grădiniță și îngrijitoarea de la creșa care a fost preluată de grădiniță”, a completat Marius Nistor.

Urmărește Daily Business pe Google News