- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tăieri drastice la bugetul pentru anul 2024! Categoria de români care nu va beneficia de majorarea promisă!

08 Dec, 10:44 • Oprea Alina
Nu de mult, au fost promise anumite schimbări din punct de vedere salariale, iar o anumită categorie de români nu va mai beneficia de acestea!
Tăieri drastice la bugetul pentru anul 2024! Categoria de români care nu va beneficia de majorarea promisă!

Anul 2024 este așteptat cu nerăbdare de milioane de români, astfel că li s-au promis schimbări colosale din punct de vedere salarial din partea Guvernului. La mai puțin de o lună, Executivl și-a schimbat punctul de vedere.

Vorbim despre o Ordonanță de Urgenţă pregătită de Ministerul de Finanțe care prevede majorări de salarii de la 1 ianuarie 2024, dar nu pentru toţi bugetarii români.

Practic ar fi vorba despre o creştere salarială de 5%, însă ca beneficiari vor fi şi miniștrii, secretarii de stat, parlamentarii şi chiar președintele Klaus Iohannis.

”Art. I – (1) Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, se arată în Ordonanța de Urgență, conform Antena3.

La un calcul simplu, la salariul unui demnitar de 11.000 lei, 5% înseamnă majorări de peste 500 lei. Tot ceea ce speră românii la momentul acesta este ca în 2024, Guvernul să nu uite de promisiunile pe care le-a făcut în legătură cu majorările salariale, spre exemplu cele ale profesorilor.

Ai putea fi interesat și de: Cadourile de Crăciun, un lux pentru români! Bugetul pe care o familie îl alocă în acest an pentru darurile de sub brad, mai mic față de cel din 2022

S-a tăiat din buget

Vor fi foarte multe schimbări odată cu anul 2024, iar din bugetul pentru anul 2024, profesorilor li se vor tăia și voucherele în valoare de 1.000 de lei pentru materialele didactice, care au fost date anul acesta.

Nu doar profesorii vor avea de suferit, ci și copiii. Alocațiile acestora vor fi indexate cu rata inflației cu 13,8%, astfel că aceștia vor primi o creștere la alocație de doar 35 de lei pe lună, însemnând cam un leu pe zi.

De asemenea, vor fi actualizate şi accizele pentru carburanți în trei trepte cu un procent de 33%, ceea ce va duce la creşterea prețului carburanților.Același act normativ prevede că majorarea pentru Pilonul II de pensii la 4,75% din salariul brut, o măsură care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie, va fi amânată până în 2026. O altă măsură vizează pensiile speciale ale aleșilor locali, care vor fi amânate până în 2025.

Rămâne de văzut cum va fi adoptată aceasta Ordonanță de Urgenţă, mai ales că măsurile au generat deja un scandal pe bani în Guvern.

PSD îl acuză pe ministrul de Finanțe că ei nu știau de această ordonanță de urgență și că ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, susținut de PNL, ar fi scris de capul lui cumva aceste majorări în acest draft de Ordonanță de Urgență care poate fi citit integral AICI.

Mircea Coşea, profesor de economie, a făcut un apel la Guvernanţi să se ţină de promisiunile făcute românilor şi să fie corecți şi responsabili mai ales că bugetul pe 2024 este foarte fragil.

Buget 2024
Buget 2024

„Bugetul pe 2024 este foarte fragil şi trebuie să discutăm realist şi responsabil faţă de ce se întâmplă. Pensiile au scăzut pentru că avem inflaţie. Nu trăim într-o lume ideală, e o lume cu inflație cu crize şi trebuie să ne adaptăm la această situaţie.

Din punctul meu de vedere situaţia cu învățământul este foarte gravă. Toată lumea a văzut ce s-a întâmplat cu ancheta PISA (n.r Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor – PISA 2022) şi în ce situaţie este România.

Este absolut obligatoriu ca cei care guvernează, decidenţii politici să înțeleagă că atunci când ai puțini bani trebuie să ai priorități. Ori eu cred că educația şi învățământul este o prioritate în România.

Deci sper să nu se întâmple aşa ceva ca Guvernarea să nu se tină de cuvânt când a promis faţă de toată națiunea 40%. Nu putem acum să ne întoarcem cu 20% şi să mulțumim pe toată lumea. Calitatea învățământului va scădea.

Eu vă rog să fie o transparență cât se poate de clară. Lucrurile sunt foarte grave pentru că nici până la această oră nu s-au găsit banii pentru bugetul din 2024.

Nu creați această panică pe care o creați prin neclaritatea comunicării. Toată lumea ştie că acest draft de Ordonanță de Urgență există. Şi nici acum nu ştim dacă putem să acoperim sau nu bugetul pe 2024. Iar în momentul de faţă domnul ministru de Finanţe nu dă nicio soluţie viabilă”, a spus profesorul Mircea Coşea la Antena 3 CNN.

Ai putea fi interesat și de: Lipsa de scanere din punctele de intrare şi ieşire din ţară aduce un prejudiciu uriaş bugetului de stat. Declarațiile ministrului Finanțelor

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...