Tot mai mulți români sunt în căutare soluții pentru a face față costurilor tot mai ridicate de viață. Este și cazul unei tinere care a dezvăluit, pe internet, cum a reușit să facă economie și să mănânce într-o săptămână de numai 74 de lei, potrivit Adevărul.
Potrivit datelor publicate de Eurostat, românii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie din Uniunea Europeană. În rândul statelor membre ale UE, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra în 2022 în România (34,4%), Bulgaria (32,2%), Grecia şi Spania (ambele cu 26%).
În fața scumpirilor care apar pe bandă rulantă, românii caută cu disperare soluții pentru a face economie. Pe platforma Reddit, o româncă a împărtășit metoda prin care reușește să facă economie și să mănânce într-o săptămână de numai 74 de lei.
„Că tot a menționat cineva aici de mâncare cu 10 lei pe zi, m-am gândit să fac experimentul ăsta și am niște idei. Menționez că am încercat să diversific, dar aș fi depășit 75 de lei.
Ăsta e un meniu pentru supraviețuire la cel mai basic nivel, nu ceva sănătos, unde ținem cont de toți macronutrienții și e indicat să nu faceți acest experiment mai mult de o lună-două, dacă țineți la sănătatea voastră.
Dar știu că sunt și persoane care trec printr-un impas în viață, ori vor să economisească la sânge, așa că eu cred că e utilă alternativa asta pentru o perioadă”, povestește ea.
Femeia a enumerat produsele pe care le-a cumpărat pentru o săptămână, care nu depășesc 75 de lei.
„Cumpărături și meniu de 74 de lei pentru o săptămâna (10,6 lei/zi): o pâine 2 lei, 150g salam Victoria, 6 lei telemea, 15 lei o salată 3 lei, 2 lei mix legume pentru ciorbă 4,8×2 lei.
Un pui întreg 15 lei, un plic de Borș Magic 3,31ei, o pungă de tăiței 1,5 lei, un kg fasole 7 lei, cârnați cabanos (la vrac) 7 lei – cam doi cârnați, o pungă de paste ieftine 2 lei, un kg de cartofi 3 lei. TOTAL: 74,4 lei”, a mai spus aceasta.
„Micul dejun pe care îl puteți mânca zilnic: două felii de pâine, o felie de salam, o felie de telemea, 2-3 frunze de salată + cafea (să ne imaginăm că aveți în casă. Sau ceai).
Prânzul pentru trei zile: ciorbă din resturi/tacâmuri de pui de la puiul întreg, făcută cu mix de legume pentru ciorbă, borș magic, tăiței + pâine. Prânzul pentru patru zile: fasole cu cârnați, ceapă + cealaltă pungă de legume pentru ciorbă (merge).
Cină pentru patru zile: două zile șnițele (din pieptul puiului, ne imaginăm că aveți puțină făină prin casă ori mergem la vecini), două zile pulpele. Lângă putem adaugă niște cartofi la cuptor/prăjiți (imaginându-ne că aveți deja ulei). Iar restul de trei zile doar paste cu brânză la cină”, a mai scris tânăra.