Tanczos Barna a făcut o serie de declarații cu privire la îngrijorările de pe piața lemnelor de foc. Prezent la conferinţa „Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, ministrul Mediului a vorbit despre situaţa delicată de pe piaţa lemnului din România, care este supusă unor presiuni generate, printre altele, şi de războiul din Ucraina.
„În această perioadă, cu siguranţă este nevoie de intervenţie din partea statului în mai multe domenii. Din punctul nostru de vedere, intervenţia minimă vizează cel puţin lemnul de foc pentru a asigura achiziţionarea lemnului de foc la un preţ acceptabil pentru cetăţeni. Am făcut două propuneri Coaliţiei de guvernare în ceea ce priveşte intervenţia pe piaţă, o variantă de compensare a preţului la metru cub sau la metru ster şi o variantă care până la urmă a fost susţinută de Coaliţia de guvernare cea cu plafonarea preţului şi măsuri de interdicţie a exportului pentru anumite sortimente de lemn şi produse derivate din lemn,” a declarat ministrul Mediului
Tanczos Barna a dat asigurări că Executivul va discuta situația prețului pentru lemnele de foc în următoarea ședință și și-a exprimat optimismul cu privire la impactul benefic al măsurilor avute în vedere de actuala coaliție:
„Decizia va fi luată la următoarea şedinţă de Guvern. Sper ca, cel puţin pe piaţa lemnului de foc, aceste intervenţii să aibă efecte benefice pentru cetăţeni şi, împreună cu ministerele de resort, să putem găsi soluţii şi pentru industria mobilei”, informează Agerpres
Citește și: Tanczos Barna, primele declarații legate de măsurile luate pentru consumul de energie
Ministrul Mediului a vorbit despre situația pe piața internațională a lemnului, și presiunile venite din această direcție:
„Toată piaţa lemnului din Europa suferă din cauza, pe de o parte, a presiunii care vine dincolo de ocean, vine din America, vine din Canada. Vine o presiune deosebită şi din partea Chinei pentru că, am văzut de foarte multe ori, cantităţi semnificative de masă lemnoasă brută ajung din Europa în China. Vine o presiune şi în urma războiului care a bulversat piaţa energiei şi sunt din ce în ce mai multe ţări care folosesc resursa de lemn ca resursă regenerabilă în scopul producerii energiei termice în comparaţie cu anii trecuţi când treptat folosirea lemnului pentru acest scop s-a redus”
Pe de altă parte, Tanczos Barna a vorbit și despre presiunile exercitate de piața internă:
„Şi avem şi această presiune care izvorăşte din măsurile luate de Ministerul Mediului în ultimul an şi jumătate. Introducerea Sumal II pe piaţă s-a constatat că această cantitate legală de masă lemnoasă este din ce în ce mai căutată şi sunt sunt din ce în ce mai multe companii naţionale care preferă aceste licitaţii corecte, multe dintre ele online, printr-un sistem informatic dezvoltat de Regia Naţională Romsilva motiv pentru care toţi aceşti factori care influenţează preţul lemnului au venit într-o convergenţă şi au generat situaţia actuală pe piaţa naţională”, a mai spus oficialul Guvernului.
Ar putea să te intereseze și: Gestul scandalos al ministrului Mediului. Tanczos Barna, în genunchi, la finala Cupei Românei
Târgul Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii BIFE-SIM 2022 se desfăşoară în perioada 22-25 septembrie, în Pavilionul B2 ROMEXPO.