România a devenit „campioană mondială” în ceea ce privește problema viciilor. Țara care ne urmează în acest top este Letonia, potrivit informațiilor prezentate de Antena 3 CNN.
Conform unui studiu realizat de curând, românii sunt dependenţi de alcool, prin urmare, ţara noastă ocupă primul loc în clasament cu un consum de 16,9 litri pe cap de locuitor adult.
România mai figurează şi în top 10 țări în ceea ce priveşte consumul de antibiotice, cu un număr de 28,5 doze consumate zilnic la 100 de mii de locuitori.
Următoarea poziţie este ocupată de Letonia, ţara în care locuitorii par să iubească şi ei alcoolul, dar şi jocurile de noroc, iar locul trei este ocupat de Australia, unde, conform aceluiași studiu, numeroși australieni sunt dependenți să întrețină relații intime.
Te-ar putea interesa și: Rata anuală a inflației a scăzut la 6,61% în luna decembrie. Ce produse și servicii s-au scumpit
Clasamentul este completat de Franţa şi Statele Unite, unde cetăţenii sunt dependenţi de cofeină, urmat apoi de Marea Britanie ai cărei locuitori sunt foarte mari iubitori de zahăr.
Topul este închis de Chile, Lituania şi Bulgaria, unde 49% dintre locuitori sunt fumători, dar și de Cehia, unde consumul de bere este la cote semnificative.
Studiul mai prezintă faptul că cetățenii cu o situație financiară bună sunt mai înclinați să întrețină respectivele vicii, fiind, totodată, mai predispuși să devină dependenți.
Piața de țigări din România în 2024 se confruntă cu majorări de prețuri și accize. În medie, un pachet de țigări costă în prezent 23 de lei, și se estimează că, odată cu majorarea accizelor, fumătorii vor cheltui până la 360 de lei în plus pe an, conform playtech.ro.
România are una dintre cele mai mari accize la produsele din tutun din Uniunea Europeană, cu românii putându-și permite aproximativ 5 pachete de țigări din venitul mediu zilnic, în timp ce cetățenii din Germania își permit 11 pachete, iar cei din Luxemburg peste 20 de pachete.
De asemenea, accizele pentru tutunul de fumat fin tăiat, destinat rulării în țigarete, și alte tutunuri de rulat vor crește în 2024.
Proiectul de act normativ propune majorarea nivelului accizelor pentru lichidul care conține nicotină și tutunul conținut în produse din tutun încălzit, începând cu 1 ianuarie 2024. Noul nivel al accizei pentru lichid cu sau fără nicotină va fi de 0,81 lei/ml, comparativ cu 0,64 lei/ml cât este în prezent.