România are aproximativ 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 de rezervişti, cifră considerată insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar, în caz de agresiune armată.
Un exerciţiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei pentru apărare va avea loc, în această săptămână, în judeţul Dolj, unii rezervişti fiind chemaţi la unităţile militare, informează NEWS.RO. Astfel de exerciţii se planifică şi se organizează periodic în toate judeţele, în baza unui plan aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător, precizează Prefectura Dolj.
Prefectura Dolj a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că, în perioada 17-21 octombrie, în judeţ se desfăşoară un exerciţiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare – MOBEX DJ-VL-22. Acest exerciţiu este condus de Ministerul Apărării Naţionale şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, anunţă romaniatv.net.
Armata română continuă recrutările: Peste 400 de locuri disponibile
“Exerciţiile de acest tip se planifică şi se organizează periodic în toate judeţele ţării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfăşurării acestora”, se arată în comunicat.
Prefectura Dolj a precizat că, pe timpul exerciţiului, o parte din rezervişti cu domiciliul în judeţul Dolj, cuprinşi în planurile de mobilizare, vor fi chemaţi la unităţile militare, în vederea desfăşurării unor activităţi de pregătire.
De asemenea, un alt exerciţiu pentru rezervişti va avea loc şi în judeţul Vâlcea.
Cea mai mare soldă plătită în luna aprilie 2022, în Armata Română, a fost de 18.142 lei net. Suma a fost încasată de un ofițer superior cu funcție de conducere. În schimb, cel mai mare salariu al unui soldat profesionist sau gradat nu a depășit 4.085 lei net. La birourile de recrutare a rezerviștilor voluntari au ajuns să fie peste trei candidați pe un post liber, după ce Ministerul Apărării a triplat soldele. Înainte, un rezervist voluntar lua doar 1.500 de lei, pe perioada cât făcea instrucție.
Soldele primite de angajații MApN sunt cele stabilite pentru program normal de lucru. În sumele de mai jos, publicate de Ministerul Apărării Naționale, nu sunt incluse drepturile cu caracter nepermanent obținute de categoriile de personal cu activități specifice (piloți, magistrați militari, medici și profesori universitari sau forțe pentru operațiuni speciale).
Ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat recent că, în prezent, un rezervist poate câştiga circa 3.000 de lei în perioada în care face instrucţie, fiind modificată legea care prevedea indemnizaţii mai mici. Ministrul a adaugat că există şi un alt tip de voluntariat, pentru cei cu vârste între 18 şi 35 de ani care vor să facă stagiul militar voluntar. „Avem două sisteme de voluntariat – este, credem, una din soluţiile viitoare pentru resursa activă din zona rezervei umane pentru apărarea României. Unul este cel de rezervişti voluntari, aceştia fac un stagiu de pregătire în jur de trei sau patru luni de zile şi apoi primesc o indemnizaţie, de exemplu, pentru perioada când sunt la instruire; înainte, prin prima lege – noi am modificat această lege acum –, era destul de mică, undeva în jur de 1.500 de lei era aceasta”, a declarat Vasile Dîncu, la sfârșitul lunii aprilie.
*Minimul și maximul veniturilor salariale nete achitate personalului din MApN Soldă Ofițer 2022 (funcție cu comandă):
minim 2.733 lei net – maxim 18.142 lei net;
Soldă Ofițer 2022 (funcție fără comandă): minim 2.443 lei net – maxim 11.533 lei net;
Soldă Maistru militar 2022: minim 2.290 lei net – maxim 4.945 lei net;
Soldă Subofițer 2022: minim 2.284 lei net – maxim 4.932 lei net;
Soldă SGP, Soldaţii şi Gradaţii Profesionişti: minim 1.848 lei net – maxim 4.085 lei net;
Salariu FP, Funcționar Public (funcții cu comandă): minim 6.437 lei net – maxim 12.641 lei net;
Salariu FP, Funcționar Public (funcții fără comandă): minim 2.324 lei net – maxim 8.236 lei net;
Salariu PCC, Personal Civil Contractual (funcții cu comandă): minim 2.463 lei net – maxim 12.776 lei net;
Salariu PCC, Personal Civil Contractual (funcții fără comandă): minim 1.655 lei net – maxim 7.736 lei net;
Citeşte şi
Ministrul Muncii anunță ce se va întâmpla cu veniturile pensionarilor, începând cu 1 ianuarie
Prin adoptarea Legii nr. 115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 468, Partea I, din 05.05.2021, respectiv republicarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari în Monitorul Oficial al României nr. 603, Partea I, din 17.06.2021, au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt:
– creșterea cuantumului remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut;
– creșterea cuantumului indemnizației de instalare, prin adăugarea la solda de funcţie, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad;
– eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului;
– eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate;
– crearea posibilității repartizării în funcție, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.