- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țăranii nu vor mai avea voie să vândă fructe, legume sau lactate la poartă. Ordin ANSVSA

06 Nov, 08:51 • Bumbeneci Diana
O nouă regulă pentru țărani. Cei care vând fructe și legume în fața porții vor fi nevoiți să se conformeze noilor reguli ANSVSA.
Țăranii nu vor mai avea voie să vândă fructe, legume sau lactate la poartă. Ordin ANSVSA

Reguli noi de la ANSVSA, pentru țăranii români. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că a finalizat și a trimis spre aprobare ordinul prin care se reglementează activităţile de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare origine non-animală obținute într-o gospodărie țărănească.

Ordin de la ANSVSA pentru țăranii care vând fructe și legume la poartă

Conform anunțului ANSVSA remis la începutul acestei săptămâni, noul act normativ vizează simplificarea legislației pentru unitățile de capacitate mică, având ca scop sprijinirea producției locale și promovarea dezvoltării comunităților rurale din România.

Citește și: O nouă lege benefică pentru români. Se dau 200.000 de euro fonduri pentru cei care vor să aibă o seră

„ANSVSA reafirmă angajamentul său de a garanta alimente sigure pentru consumatori, respectând toate normele de siguranță alimentară. Prin promovarea produselor locale, dorim să încurajăm un sistem alimentar mai sănătos și echitabil, care să susțină atât micii producători români, cât și consumatorii”, se arată în comunicat.

„Simplificarea legislației este o prioritate esențială pentru mine, iar dezvoltarea comunităților locale este crucială pentru construirea unei economii rurale durabile și reziliente. Această inițiativă semnificativă va transforma potențialul agriculturii românești în realitate, oferind alimente de calitate și oportunități de dezvoltare pentru comunitățile locale”, transmite vicepreședinte ANSVSA, Ioan Oleleu, în comuncatul citat.

Iată ce prevede proiectul de ORDIN pentru modificarea şi completarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008:

„Art. 1 – Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 895 din 30 decembrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

Art. 2 La Capitolul III al Normei, se introduc punctele 4 şi 5, care vor avea următorul cuprins:

«4. Înregistrarea pentru siguranta alimentelor a gospodăriilor ţărăneşti de legume şi fructe

Art. 43

(1) Gospodăria ţărănească de legume şi fructe este unitatea în care producătorii primari de legume şi fructe îşi obţin din producţia proprie produse prelucrate din legume şi fructe, pe care le comercializează, în cantitate limitată, fără a fi încadraţi într-o formă juridică de organizare.

(2) Producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, asa cum aceasta este definită la alin. (1) trebuie să se inregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor lor, de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe.

(3) Pentru notificarea activităților lor de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe, producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, asa cum aceasta este definită la alin. (1) depun la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București următoarele documente:

a) o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute, conform modelului din Anexa nr. 21 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;

b) copie de pe actul de identitate al producătorului primar;

c) documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor familiei sale;

d) copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, în baza Legii nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare;

e) dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.

(4) Cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe, obținute într- o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, așa cum aceasta este definită la alin. (1) este limitată la maxim 800 kg/an.

Art. 44

(1) Activitățile gospodăriilor ţărăneşti de legume şi fructe vor fi înregistrate într-un registru special de către direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București și postate pe site-ul ANSVSA, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentației complete.

(2) Activitatea de vânzare a produselor prelucrate din legume și fructe care nu sunt obținute de către producătorul primar de legume și fructe, din producția proprie sau care sunt obținute și vândute de acesta dar depășește anual cantitatea prevăzută la art. 43 alin. (4) se poate realiza doar în condițiile în care producătorul este constituit într-o formă de organizare juridică pentru desfășurarea acestor activități și după obținerea documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor prevăzut la Anexa nr. 10 la norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Obligațiile producătorilor primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe
Art. 45

(1) Producătorii primari de legume și fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, înregistrată conform celor menționate la pct. 4 sunt obligați să respecte, pentru legumele și fructele pe care le produc, condițiile privind igiena produselor alimentare, prevăzute în anexa nr. I la Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare şi ghidurile de bune practici de igienă elaborate de asociațiile profesionale și avizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

(2) Gospodăria ţărănească de legume şi fructe, aşa cum este definită si înregistrată conform celor menționate la pct. 4 poate funcționa în incintele existente în locuințe particulare sau în spaţii în care se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară de produse agricole şi trebuie să respecte condițiile privind igiena produselor alimentare, prevăzute în anexa nr. II, Capitolul III la Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare și ghidurile de bune practici de igienă elaborate de asociațiile profesionale și avizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

(3) Producătorii primari de legume și fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, înregistrată conform celor menționate la pct. 4 trebuie să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor alimentare în timpul obținerii și expunerii lor la vânzare.

Art. 46

(1) Valorificarea produselor prelucrate din legume și fructe, obținute într- o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, înregistrată conform celor menționate la pct. 4 se realizează numai la locul de producere sau în locuri publice de pe raza județului unde se află exploatația agricolă și județele limitrofe, destinate comercializării precum: piețe, târguri, expoziții, cu ocazia manifestărilor organizate în perioada sărbătorilor religioase sau altor asemenea evenimente publice organizate periodic.

(2) În situația gospodăriilor țărănești prevăzute de Legea nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare, valorificarea produselor prelucrate din legume și fructe se poate realiza prin Cooperativele Agricole.

Art. 47

Produsele prelucrate din legume și fructe obținute într- o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, înregistrată conform celor menționate la pct. 4 trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

a) să provină din materii prime, legume și fructe, sigure şi adecvate pentru consumul uman şi să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care deţin carnet de sănătate și echipament de protecție corespunzător;

b) să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului/culorii, mirosului, gustului ori consistenței;

c) să nu fie contaminate cu diferite impurități, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;

d) să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii şi elemente individuale de identificare (numerotarea ambalajelor), condiţiile de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării adecvate a consumatorului, conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare.

Ordin ANSVSA pentru țărani
Ordin ANSVSA pentru țărani

Art. 48

(1) În locurile publice amenajate, unde sunt expuse la vânzare, în cantitate limitată, produse prelucrate din legume şi fructe, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protective alimentară şi să deţină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.

(2) Expunerea spre vânzare, în locurile publice a produselor prelucrate din legume şi fructe obținute intr-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, definită şi înregistrată conform celor menționate la pct. 4 se realizează în vitrine sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse.

Art. 49

Producătorii primari de legume și fructe, care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, înregistrată conform celor menționate la pct. 4 trebuie să informeze direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, atunci când constată că produsele obţinute şi destinate vânzării constituie un risc pentru sănătatea publică.

Art. 50

Activităţile de obţinere şi vânzare în cantitate limitată a produselor prelucrate din legume şi fructe sunt supuse controlului privind siguranţa alimentelor efectuat de direcţia sanitarveterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

Art. 51

(1) În cazul în care, în urma verificării efectuate de personalul de specialitate din direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, la locul producerii sau vânzării produselor prelucrate din legume şi fructe obţinute în exploatatia proprie a producatorilor înregistrati conform celor menţionate la pct. 4, se constată neîndeplinirea condiţiilor privind siguranţa alimentelor prevăzute în legislaţia specifică şi în prezentul act normativ, se va întocmi un proces-verbal de constatare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8, în care vor fi înscrise toate deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnătura producătorului.

(2) Producătorii trebuie să aplice toate măsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi să informeze direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, atunci când acestea au fost corectate.

(3) În cazul în care, în urma controlului efectuat de către inspectori ANSVSA din cadrul direcţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau în urma sesizării consumatorilor, se constată neîndeplinirea condiţiilor stabilite de legislaţia privind siguranta alimentelor în vigoare, direcţia sanitarveterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti poate dispune sancţionarea contravenţională în conformitate cu prevederile legale în vigoare si/sau poate interzice activităţile desfasurate.»

Art. 3 După Anexa nr. 20, se va introduce Anexa nr. 21: Notificarea pentru desfăşurarea activităților de obţinere şi vânzare, în cantitate limitată a unor produse prelucrate din legume şi fructe într- o gospodarie ţărănească de legume şi fructe.

Art. 4 Prezentul Ordin se publică în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare în termen de 60 zile de la data publicării.”

Vezi și: Noi fonduri europene. Se dau GRATIS 100.000 de euro pe an

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...