Pensiile primite de seniori variază foarte mult în funcție de fiecare țară, iar alegerea celui mai bun loc pentru pensionare poate influența considerabil calitatea vieții la bătrânețe. Conform Euronews și Eurostat, țările nordice și „Big Four” din UE pun la dispoziție cele mai bune condiții de pensionare, scrie Playtech.ro.
Statisticile arată că mai puțin de jumătate dintre locuitorii UE consideră că vor avea suficienți bani pentru a trăi confortabil la pensionare. În majoritatea țărilor, acest nivel de încredere ajunge până la 30% sau poate mai puțin. Protejarea seniorilor împotriva sărăciei este o funcție-cheie a sistemelor de pensii.
Conform datelor publicate de Euronews, în Islanda se primește cea mai mare pensie medie, de 2.762 euro lunar, în timp ce în Albania pensionarii iau cei mai puțini bani – 131 euro. În anul 2021, cheltuielile lunare medii brute cu pensiile în UE au variat de la 2.575 euro în Luxemburg la 226 euro în Bulgaria, cu o medie UE de 1.224 euro.
Islanda și țările nordice
Islanda raportează cea mai mare pensie medie din Europa, urmată de țările nordice precum Danemarca, Norvegia și Suedia, care oferă și ele pensii ridicate, depășind media UE. Aceste țări se remarcă prin sisteme de protecție socială bine dezvoltate și standarde de viață ridicate.
„Big Four” din UE
Italia, Franța, Spania și Germania întrec media UE referitoare la pensia pentru limită de vârstă. Italia oferă cea mai mare pensie medie dintre aceste state, mai exact de 1.561 euro lunar. Pe de altă parte, pensionarii din Franța, Spania și Germania primesc aproximativ 1.450 euro lunar.
Ai mai putea citi: Probleme pentru „răsfățații” pieței muncii din România. 8 din 10 firme din domeniu și-au redus numărul de angajați în 2023
Țările balcanice
Cele mai mici venituri pentru pensionari se găsesc în țările balcanice. Spre exemplu, Bulgaria oferă o pensie medie de doar 226 euro lunar, iar România are o pensie medie de 382 euro, în top urmând imediat state precum Muntenegru, Serbia și Bosnia-Herțegovina.
Potrivit sondajului Eurobarometru 2023 realizat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), mai puțin de jumătate (42%) dintre consumatorii din UE sunt de părere că vor avea bani suficienți pentru a trăi decent pe ctoată perioada pensionării. Cele mai ridicate niveluri de încredere au fost înregistrate în Luxemburg, Țările de Jos și Danemarca, iar la polul opus, cele mai scăzute, sunt în România, Letonia, Slovenia și Polonia.
Pentru o bătrânețe lipsită de griji, țările nordice și „Big Four” din UE sunt cele mai bune variante datorită pensiilor mari și sistemelor de protecție socială bine dezvoltate. În schimb, în țările balcanice există pensii considerabil mai mici, punând în evidență disparitățile regionale și necesitatea unor reforme pentru îmbunătățirea calității vieții pensionarilor.
Vezi mai multe știri: Ce șanse are România să intre și cu granițele terestre în Schengen în 2024? Cătălin Predoiu: „Luptăm în fiecare zi”