România are al doilea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, după Bulgaria, informează economedia.ro. Cu toate acestea, cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul statistic al UE, arată că rata medie anuală de creștere între iulie 2013 și iulie 2023 a fost cea mai mare, de 12.9%.
Venitul minim din statele membre ale UE variau în iulie 2023 de la 399 euro pe lună în Bulgaria și până la 2.508 în Luxemburg. Statisticile publicate de Eurostat arată că salariul minim național se aplică, în mod normal, tuturor angajaților sau cel puțin unei majorități a salariaților dintr-un stat. El este aplicat prin lege, adesea după consultarea partenerilor sociali sau direct printr-un acord național inter-sectorial.
22 din cele 27 de state membre ale UE aveau un salariu minim național la 1 iulie 2023, inclusiv Cipru (de la 1 ianuarie 2023). Țările europene care nu aveau încă acest venit erau Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia. Salariile minime lunare variază foarte mult de la un stat la altul. Pe baza nivelului veniturilor minime lunare brute naționale aplicabile la data de 1 iulie 2023, exprimate în euro, statele membre ale UE pot fi clasificate în trei grupe diferite, conform economedia.ro.
Grupul 1 este alcătuit din Luxemburg, Germania, Țările de Jos, Belgia, Irlanda și Franța, cu un venit minim național de peste 1.500 euro pe lună. Pe de altă parte, grupul 2 este alcătuit din Spania și Slovenia, unde venitul minim național este mai mare de 1.000 euro pe lună. În aceeași ordine de idei, grupul 3 cuprinde Cipru, Grecia, Portugalia, Lituania, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Estonia, Slovacia, Croația, Ungaria, Letonia, România și Bulgaria, unde salariul minim național este mai mic de 1.000 de euro pe lună.
În ceea ce privește rata medie anuală de creștere între iulie 2013 și iulie 2023, cea mai mare a fost înregistrată în România (+12,9 %), urmată de Lituania (+11,2 %), Bulgaria (+9,7 %) și Cehia (+9,0 %). La polul opus, cele mai mici niveluri sunt identificate în Malta (+1,7 %) și Franța (+2,0 %).
Venitul minim din România s-a majorat la 3.000 de lei începând cu data de 1 ianuarie 2023, de la suma de 2.550 lei anterior. Astfel, venitul net luat „în mână” a ajuns la 1.863 lei, iar majorarea netă este de 339 lei. Majorarea salariului minim urmează să se stabilească în urma unui acord cu patronatele şi sindicatele.
În ultima perioadă, coaliția de guvernare a discutat despre o majorare a veniturilor minime, iar premierul Marcel Ciolacu va discuta cu patronatele și sindicatele în ceea ce privește procentul acestei majorări. Sursele liberale arată că este nevoie de un acord cu patronatele și sindicatele în eventualitatea unei creșteri.
„De exemplu, în Germania, salariul minim anul trecut a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care îţi ţii lucrătorii în ţară. Cu adevărat acest lucru trebuie suportat şi de către economia reală. Dacă vor fi scoase parte din facilităţile, de exemplu, în construcţii, discuţiile sunt foarte clare ca să şi mărim salariul minim.
E dreptul dumneavoastră să daţi breaking news că Ciolacu taie salariile, nu le tai. Şi tocmai de aceea vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, a afirmat Ciolacu, întrebat când vor crește veniturile în România.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Vin banii mai devreme! Românii află când vor primi pensiile în august 2023 și cine primește 250 de lei în plus