- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țările în care elevii pot lua pauză 1 an de la școală. Ce reprezintă programul „Anul de tranziție”

11 Sep, 09:24 • Bumbeneci Diana
„Anul de tranziție” este programul care pare să cucerească tot mai mulți elevi de la nivel internațional. Ce succes aduce noua formă de sprijin pentru studianți.
Țările în care elevii pot lua pauză 1 an de la școală. Ce reprezintă programul „Anul de tranziție”

În debutul noului an de studiu, ca în fiecare an, se analizează modul în care se face educație în mai multe țări învecinate cu România și nu numai. În Irlanda, de exemplu, elevii au parte de un an de pauză școlară, la mijlocul liceului. Programul poartă numele de „Anul de Tranziție” și le dă șansa adolescenților să testeze diverse activități de voluntariat sau să își descopere vocația și pasiunile. Iată avantajele acestui program, și exemplele din alte țări dezvoltate, anunță Digi.

„Anul de tranziție”, programul care a cucerit elevii

Iulia Bălăianu, jurnalist Digi24: „Din 1994, majoritatea școlilor din Iranda au introdus programul numit „Anul de tranziție”, care dă ocazia elevilor, timp de un an, să nu meargă la școală și să descopere ce le place cu adevărat.”

Vezi și:Cu ce schimbări se confruntă elevii începând cu 9 septembrie. Noutăți în noul an școlar 2024-2025

Elevi la programul „Anul de tranziție”
Elevi la programul „Anul de tranziție”

În prezent, 80% din numărul total al elevilor irlandezi urmează acest program, iar cei care l-au parcurs se declară mulțumiți. Elevii sunt de părere că s-au dezvoltat cu sprijinul acestui program național și că și-au descoperit noi pasiuni pe care vor să le transforme în cariere de succes. Iar unul dintre ei este actorul Chilian Murphy. Celebrul star, laureat al premiului Oscar, și-a descoperit dragostea pentru teatru în acest an de tranziție și care a devenit cunoscut la nivel internațional datorită rezultatelor sale deosebite.

Sunt și alte țări care oferă programe similare pentru a sprijini dezvoltarea tinerilor care au nevoie de sprijin pentru a evolua din punct de vedere personal. În Finlanda, elevii pot explora permanent activități extrașcolare, în paralel cu studiile. Iar în Danemarca și Norvegia, elevii care au între 14 și 18 ani pot lua o pauză de la școală pentru a se concentra pe dezvoltarea personală, creativitate, sau sporturi, însă cu dovada efectuării acestor prorgame. Și Germania are programe similare, la fel și Olanda, iar rezultatele par să fie unele destul de bune.

Ai mai putea citi:Programul masă caldă de la școală. Ce valoare are prânzul oferit de Guvern tuturor elevilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult