- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxa de autostradă în România. Când se va introduce și care sunt prioritățile, în opinia ministrului Transporturilor

21 Sep, 12:23 • Cornel Ghimeșan
Infrastructura rutieră e un subiect foarte dezbătut la noi în țară, dar care creează o mulțime de nemulțumiri printre români. Oamenii sunt foarte vocali și când vine vorba despre tema introducerii unei taxe pentru utilizarea autostrăzilor.
Taxa de autostradă în România. Când se va introduce și care sunt prioritățile, în opinia ministrului Transporturilor

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus de curând că nu va fi introdusă vreo nouă taxă de autostradă în România prea curând, nu înainte de 2026 și nu înainte să existe o autostradă completă care să traverseze țara „de la un capăt la altul”.

„Vreau să vă spun că nu o să fiu de acord, indiferent în ce postură mă voi afla în anii viitori, să taxăm românii şi nu doar românii, ci şi străinii, atâta timp cât nu avem o autostradă cap-coadă. Eu cred că e un lucru absolut decent şi corect”, a explicat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Citește și Cum poți trece rapid granița Giurgiu-Ruse, fără a mai pierde timp în trafic. Se lucrează la un proiect spectaculos

Când se introduce taxa de autostradă în România

Sunt multe țări occidentale în care există aceste taxe de autostradă și putem veni cu exemple precum Franța, Italia, Spania și alte țări europene. Acolo, șoferii sunt obișnuiți să plătească taxe la fiecare intrare pe autostradă, însă în România nu se poate pune problema momentan, fiindcă se află încă într-o fază de dezvoltare a infrastructurii rutiere.

Tocmai de aceea, ministrul Transporturilor a explicat că aceasta nu e o prioritate, ci o prioritate o reprezintă finalizarea marilor proiecte de infrastructură aflate în desfășurare, cum ar fi, spre exemplu, autostrada Sibiu – Pitești. În momentul de față, se observă progresele la proiectele rutiere începute deja. Grindeanu a verificat recent stadiul lucrărilor pe secțiunea dintre Pitești și Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu – Pitești și spune că la acest tronson există un progres de 79%. Tocmai de aceea, primii 16 kilometri ai acestei secțiuni ar putea fi dați în circulație chiar din 2024. Aceasta secțiune, Sibiu – Pitești, e esențială pentru conectarea României de la Vest la Est.

Citește și O categorie de angajați români va putea beneficia de noi vouchere. Se dau 3000 de lei

Alte proiecte extrem de importante pentru infrastructura rutieră din România sunt secțiunile E și D ale autostrăzii Lugoj-Deva, precum și drumul expres Craiova-Pitești, ambele fiind în lucru.

După 2026, s-ar putea pune problema introducerii unei taxe, însă ea trebuie justificată de existența unei infrastructuri funcționale și în dezvoltare. „Asta ca urmare a unei discuţii care va avea loc din 2026 încolo. Până atunci, mi se pare că e prea mult să cerem şi să se ceară o asemenea taxă”, a subliniat ministrul.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult