Românii care caută o școală privată pentru copiii lor, au de unde alege. În 2011 erau în România 170 de școli private, iar în 2020 numărul lor ajunsese deja la 315. Cele mai multe sunt înregistrate în zona București-Ilfov, pe următoarele locuri fiind Cluj, Constanța și Iași.
Potrivit unei analize financiare de dinainte de pandemie, făcută de de consultanții de la Frames, afacerile care activau în învățământul preuniversitar reprezentau un business de peste 40 de milioane de euro, potrivit scoala9.ro.
Părinții care aleg o școală privată își doresc ca învățarea copiilor lor să fie o experiență plăcută, cu cât mai multe facilități, să existe after-school, iar profesorii să fie cât mai bine pregătiți.
Conform rezultatelor pe care absolvenții școlilor private din București le-au avut în ultimii trei ani la Evaluarea Națională, a fost realizată o listă cu cele mai bune astfel de școli din Capitală.
Liceul Teoretic Școala Mea
se laudă cu cele mai bune rezultate la Evaluarea Națională din ultimi ani. Școala spune că „pune accent pe dezvoltarea holistică a copiilor, în așa fel încât performanța școlară să fie îmbinată cu integritate socială și o inteligență emoțională crescută”.
Curricumulul și programele școlii „pregătesc elevii pentru integrarea în sistemele profesionale și sociale, atât românești, cât și internaționale”.
Taxa de școlarizare este și ea pe măsură, părinții fiind nevoiți să scoată anual din buzunare 8.000 de euro. Pe lângă asta, mai există și o taxă de 600 de euro pe an pentru materialele și programe educaționale și una de 820 de euro pentru lucruri administrative, cum ar fi utilități, renovări, servicii de curățenie sau înlocuirea mobilierului deteriorat.
Se mai adaugă o tacă de 1.600 de euro pentru masă, aceasta fiind formată din mic-dejun, ptânz și două gustări.
Liceul Teoretic Internațional de Informatică are și el elevi cu rezultate foarte bune. Potrivit școlii, elevii înscriși aici au „șansa de a studia într-un mediu educațional cu standarde înalte, cu un colectiv de profesori atent selecționați și dedicați carierei didactice și pregătirii elevilor, astfel încât să descoperim și să valorificăm întregul potențial al elevilor”.
Taxa de școlarizare este de 8.350 de euro, la care se adaugă suplimentar o taxă de 150 de euro pe an pentru manuale și încă 100 de euro pentru uniformă.
Complexul Educațional Laude-Reut are cea mai mare taxă anuală, și anume 12.840 de euro, care se poate plăti integral într-o singură tranșă sau în rate, câte 1.284 de euro timp de 10 luni. Taxa cuprinde două mese principale, mic dejunul și prânzul, două gustări și activități extracurriculare, pregătire remedială și pentru performanțe.
Această școală privată este un proiect inițiat în 1980 de omul de afaceri Ronald S. Lauder și spune că se mândrește cu o promovabilitate de 100% la Bacalaureat, ocupând „un loc fruntaș între liceele bucureștene”.
Citește și: Cât trebuie să plătească românii pentru a-și trimite copiii la o școală internațională din București
Școala Europeană din București cere o taxă de 11.850 de euro anual, în care sunt cuprinse două mese principale și două gustări în fiecare zi, dar și multe alte cursuri și ore suplimentare, pe lângă cele obișnuite. De asemenea, sunt necesare cheltuieli suplimentare pentru uniformă, rechizite sau costume pentru serbări.
Școala spune că este un loc în care „copiii, părinții și profesorii devin membri ai unei comunități, parteneri de încredere într-un proces educativ temeinic și de durată, care urmărește formarea unui individ pregătit și adaptat socio-profesional”.
La Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” taxa este mai mică decât la școlile private menționate mai sus. Aceasta costă aproximativ 4.400 de euro anual. Misiunea sa este „formarea caracterului și a personalității copilului prin crearea unui mediu armonios, bazat pe valori creștine și a unui concept pedagogic de un înalt profesionalism”.
La Liceul Româno-Finlandez, la gimnaziu se plătește 2.400 de lei pe lună pentru programul scurt, în care sunt incluse și cluburile de dezvoltare, masa de prânz și o gustare. Părinții care aleg și after-school pentru copiii lor plătesc 3.400 de lei. De asemenea, la această școală privată taxa pentru uniformă nu este inclusă în acest preț. Nici activitățile opționale sau extracurriculare nu intră în taxă.
Cele mai bune școli private din București