Noua reglementare vine în completarea taxelor deja existente pentru circulația pe drumurile din Iași și se va aplica vehiculelor cu o masă între 3,5 și peste 40 de tone. Spre deosebire de taxa pentru drumurile locale, care poate fi achitată inclusiv pentru o zi de tranzit, tariful pentru drumurile naționale va trebui achitat pentru o perioadă minimă de o săptămână.
Conform proiectului, tarifele vor fi diferențiate în funcție de tonaj. Vehiculele cu o masă cuprinsă între 3,5 și 12 tone vor trebui să achite 315 lei pe săptămână, 1.350 lei pe lună sau 16.200 lei anual. Pentru cele din intervalul 12-24 tone, taxa săptămânală va fi de 1.050 lei, cea lunară de 4.500 lei, iar cea anuală de 54.000 lei. Vehiculele de 24-40 tone vor achita 2.100 lei pe săptămână, 9.000 lei pe lună și 108.000 lei anual. În cazul vehiculelor cu o masă mai mare de 40 de tone, tariful va fi calculat pe baza unor criterii suplimentare.
„S-a constatat că traficul autovehiculelor de mare tonaj are un impact semnificativ asupra infrastructurii locale din Municipiul Iași. Această circulație intensă duce la deteriorarea drumurilor, podurilor și a altor construcții publice, ceea ce generează cheltuieli semnificative pentru reparații și întreținere”, se precizează în proiectul de hotărâre, potrivit Economedia.
Noua taxă se va cumula cu actuala taxă locală, care permite libera trecere a vehiculelor de tonaj greu pe infrastructura locală. Aceasta variază între 45 lei pe zi pentru vehiculele de 3,5-12 tone și 299 lei pe zi pentru cele de peste 35 tone.
„Prin intermediul acestui proiect se urmărește alegerea altor trasee de către TIR-uri atât la orele de vârf, cât și în afara acestora, în sensul ca vehiculele de tonaj mare să tranziteze alte trasee din afara orașului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.
Există și excepții de la această taxă. Vehiculele aparținând unor ministere precum cel al Apărării și al Internelor, serviciile secrete (SRI, SIE, SPP și STS), Administrația Penitenciarelor, serviciile de urgență, Primăria și instituțiile din subordinea sa, Control Rutier și Crucea Roșie nu vor trebui să plătească taxa. De asemenea, sunt exceptate de la plată vehiculele destinate transportului public și școlar, ambulanțele și utilajele agricole înmatriculate în municipiul Iași.
Potrivit autorităților locale, fondurile colectate din aceste tarife vor fi utilizate exclusiv pentru proiectarea, administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea și modernizarea drumurilor publice din municipiu.
Citește și: Protest CFR de amploare în fața Ministerului Transporturilor. Ceferiștii cer dreptate