- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxă obligatorie mai mare pentru acești șoferi din România. Analist economic: „Este o discriminare evidentă!”

15 Aug, 18:59 • Preda Silvia
Prețurile asigurărilor RCA cresc din nou. Unii șoferi din România sunt obligați să plătească mai mult.
Taxă obligatorie mai mare pentru acești șoferi din România. Analist economic: „Este o discriminare evidentă!”

Lovitură pentru șoferii din România. ASF a anunțat, recent, noile prețuri de referință la polițele RCA. Potrivit noilor modificări, cei mai afectați vor fi proprietarii cu mașinile înmatriculate în București și Ilfov, care au vârsta sub 30 de ani, scrie ziare.com.

În urma scumpirilor, un șofer cu vârsta de până la 30 de ani, care conduce o mașină cu o putere mai mică sau egală cu 50 kW (68 de cai putere), va trebui să plătească 3.200 de lei (aproape 650 de euro) pentru un an de zile. Suma este aproape dublă față un șofer cu aceleași criterii din altă parte a țării.

Analistul economic Adrian Negrescu critică deciziile ASF.

Lovitură pentru șoferi. Prețurile asigurărilor RCA cresc din nou

Citește și: Polițele RCA ar putea suferi noi modificări. Tarifele pe ora de monperă la service-urile auto ar urma să fie plafonate, după ce anul trecut au crescut cu 21%

Șoferii vor plăti RCA mai scump

Din punctul meu de vedere, este o discriminare evidentă pe criterii geografice pe care ASF, împreună cu asiguratorii, o introduc fără să aibă la bază un studiu concret care să ne demonstreze că riscul de a fi șofer în București este mult mai mare decât în Cluj, Constanța sau alte orașe care sunt cel puțin la fel de aglomerate ca și Capitala.

Este un criteriu arbitrar care este introdus fără o dezbatere publică, fără o justificare concretă și care, practic, poate ajunge să dubleze prețurile de asigurare pentru bucureșteni și pentru cei care trăiesc în Ilfov, doar pe principiul că există un risc mai mare de accident în capitala României.

Există o mulțime de alte criterii care definesc riscul în asigurări, peste tot în lume. De la vechimea mașinii, puterea acesteia, la vârsta șoferului și la istoricul de accidente. Faptul că cei de la ASF au deschis ochii la asemenea sugestii din partea asigurătorilor ridică semne de întrebare în privința modului în care ASF-ul ne protejează interesele în fața celor care vor să crească, într-un fel sau altul, tarifele și să câștige mai mulți bani de pe urma acestei asigurări obligatorii.

Și atenție, este o asigurare obligatorie, nu una facultativă care să îți permită să alegi între mai multe tipuri de asigurări. Este o asigurare obligatorie care este crescută artificial numai și numai din prisma unui criteriu arbitrar nedovedit concret de către ASF”, a transmis Adrian Negrescu pentru ziare.com.

Vezi și: Modificări în Codul Rutier 2024. Se cer restricții dure pentru acești șoferi!