„Taxa pe zahăr”, care a fost criticată și privită îndoielnic în primă fază, s-a dovedit a fi extrem de benefică. Taxa introdusă de PSD a venit atât cu colectarea veniturilor suplimentare la bugetul de stat, cât și cu profituri majore ale industriei cu conținut ridicat de zahăr, potrivit România TV.
„Taxa pe zahăr” introdusă de social-democrați, a dus la colectarea de venituri suplimentare și a stimulat major creșterea industriei băuturilor răcoritoare. Taxa implementată de Guvernul condus de Marcel Ciolacu face parte dintr-un set de măsuri care au scopul să îmbunătățească sănătatea românilor, dar și să sprijine economia națională a țării. Pe lângă efectele pozitive observate asupra sănătății publice, taxa a venit cu efecte benefice și asupra industriei băuturilor răcoritoare. Asta, în ciuda criticilor și a neîncrederii care au existat la început. Datele din 2023 arată că industria nu doar că a supraviețuit, ci a prosperat.
O analiză realizată recent de Ziarul Financiar, bazată pe datele Euromonitor, arată că România este a doua cea mai mare piață din regiune pentru băuturi răcoritoare, cu un consum per capita de 215 litri anual, reușind să depășească media europeană.
PepsiCo a reușit să înregistreze o creștere uimitoare a profitului net, de aproape 2.100 de ori mai mare decât anul trecut, atingând 90,5 milioane de lei. În același timp, cifra de afaceri a crescut cu 21,77%, ajungând la aproape 2 miliarde de lei în 2023. Creșterea a fost susținută și de investiții majore, precum instalarea unei noi linii de producție automatizate la fabrica din Dragomirești, Ilfov.
Coca-Cola HBC România a raportat afaceri în valoare de peste 3,5 miliarde de lei, cu 7,9% mai mult decât anul precedent și un profit de peste 430 de milioane de lei.
Romaqua Group, producătorul brandurilor Borsec și Giusto, a depășit pentru prima dată cifra de afaceri de 1,1 miliarde lei, înregistrând o creștere de 16,27% față de anul anterior.
Citește și: Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre taxe și impozite. Ce urmează să se întâmple în 2025
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că dacă ar mai fi încă zece astfel de multinaţionale, cu o creştere similară de profit, bugetul de stat ar fi pe excedent, nu pe deficit.
„Pentru că vorbim de viitor, chiar dacă doriţi public sau în particular, mi-aş dori să îmi spuneţi şi mie secretul creşterii de profit de anul trecut, de peste 2.000%. Dacă ar mai fi zece mari investitori cu asemenea profit, sigur, şi vă spun că am făcut socotelile, bugetul de stat ar fi pe excedent, nu pe deficit”, a spus premierul.