Analiştii economici spun că, de anul viitor, taxele și impozitele ar putea din ce în ce mai mari deoarece banii publici nu vor ajunge. Adrian Negrescu anunță un nou scenariu destul de sumbru, anunță Antena 3.
Se confirmă tot mai mult faptul că viața românilor se va scumpi după alegerile locale ce tocmai s-au încheiat, după ce statul și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), introducerea mai multor taxe și eliminarea excepțiilor fiscale. Ei bine, în acest context, analiştii economici spun că, de anul viitor, impozitele ar putea fi mai mari, atât cele pe casă, cât şi cele pe maşină.
Mai mult, sunt șanse mari să se majoreze și impozitul pe profit, dar şi unele taxe pe consum, precum TVA, spune analistul economic Adrian Negrescu.
Ai putea citi și: Vine factura de la alegerile europarlamentare! Moneda euro se prăbușește! Ce valoare are pe 10 iunie
„Da, sunt multiple schimbări, mai ales la nivelul modului în care se percepute taxele și impozitele locale, pentru că vorbim de alegerile locale în principal.
Probabil de la 1 ianuarie 2025, vom vedea un impozit pe locuință plătit în funcție de valoarea de piață a casei, și nu de suprafața acesteia. Pentru multe dintre aceste locuințe, impozitul va crește de două sau chiar de trei ori.
Sunt lucruri care sunt evidente, care probabil vor deveni realitate în următoarele luni, probabil de la 1 ianuarie 2025, alături de alte taxe locale care vor fi majorate.
De ce se va întâmpla acest lucru? Pentru că peste 80% dintre primăriile din țară practic își cheltuiesc banii, pe care îi încasează din taxe și impozite în momentul de față, pe salarii.
De aceea ajung să stea cu mâna întinsă la Guvern pentru a primi niște bani, pentru a avea cu ce să facă investițiile pe care și le-au asumat.
Deci, din această perspectivă ne așteaptă un an 2025 cu scumpiri, mai ales în zona taxelor și impozitelor locale, iar din perspectiva taxelor mari – TVA, impozitul pe venit și celelalte taxe pe consum, mi-e teamă că și acolo vom vedea scumpiri, în condițiile în care deficitul bugetar, adică gaura financiară cu care se confruntă statul român în momentul de față, crește de la o lună la alta.
Avem un record la capitolul deficit bugetar și mi-e teamă că toată această datorie publică care crește cu un ritm incredibil în ultima vreme, o vom plăti și vom plăti cu vârf și îndesat, prin taxe și impozite mai mari de anul viitor„, a spus analistul economic Adrian Negrescu, luni, la Antena 3 CNN.
Cât despre rezultatele alegerilor europarlamentare şi implicaţiile economice, analistul economic crede că ar putea exista „un îngheț” al fondurilor europene în perioada următoare.
„Mi-e teamă că vom asista la niște politici de protecționism. Dreapta, partidele extremiste merg pe ideea de a folosi banii europeni în interesul lor, adică să nu mai avem practic alocări semnificative de fonduri pentru țările care intră, care aderă sau care se află în prim proces de transformări economice, cum este și România.
Din această perspectivă mă aștept la un îngheț al fondurilor europene în perioada următoare.
Mă aștept ca multe dintre fondurile care erau oferite cu generozitate către țările din estul Europei să se împuțineze, iar focusul să fie pe o zonă de protecționism, mai ales în zona agriculturii și a industriei.
Noua Comisie Europeană, noul Parlament European, probabil va reseta modul în care sunt acordate fondurilor europene. Se va merge foarte mult pe susținerea economiei și a lanțurilor de business.
Nu vor mai fi alocate fonduri mai ales pentru infrastructură, pentru școli, pentru spitale.
Se va merge foarte mult pe ideea că economia este cea care trebuie ajutată, mai ales că războiul economic la nivel internațional prinde aripi.
Uitați-vă ce face China, cât de mult subvenționează, mai ales zona de mașini electrice, Statele Unite, care merg pe un regim protecționist și de susținere a economiei.
Probabil și noua Comisie Europeană va prelua acest model de a susține economia și mai puțin zona de dezvoltare a infrastructurii, care în majoritatea țărilor europene stă foarte bine, mai puțin la noi în România, acolo unde va trebui să găsim fonduri pentru a susține aceste proiecte”, este de părere analistul economic.
Poți citi azi: Lista noilor primari ai României. Ei sunt edilii pentru următorii 4 ani