Taxe mai mari se vor introduce pentru instituțiile de credit și persoanele juridice care activează pe piața din România, inclusiv sucursalele acestora, legea promulgată de Klaus Ioahnnis fiind parte dintr-o modificare a Codului Fiscal. Aceasta prevede cote de impozitar stabilite astfel: 2% din cifra de afaceri pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025 şi 1% din cifra de afaceri începând cu anul 2026.
Legea definește cifra de afaceri drept veniturile obținute din dobânzi, dividende, taxe și comisioane, tranzacționarea activelor financiare şi diferențe de curs valutar și alte venituri operaționale, scrie Capital.
Impozitul va fi calculat și plătit trimestrial, astfel: data de 25 a lunii următoare fiecărui trimestru (pentru primele trei trimestre) şi 25 martie pentru trimestrul al patrulea. Sistemul de plată va fi unul cumulat, diferențele de impozit fiind ajustate în funcție de calculul realizat la finalul fiecărui trimestru.
Citeşte şi: Devine obligatoriu în România, de la 1 ianuarie 2025. Anunțul momentului de la ANAF, cine sunt vizați
Un alt punct esențial al noii legi reglementează impozitul suplimentar pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectorul petrolului și gazelor naturale, care vor plăti un impozit suplimentar pe cifra de afaceri obținută din livrarea de bunuri sau prestarea de servicii pe teritoriul României.
Cotele de impozitare se aplică veniturilor totale obținute din livrarea de bunuri şi din prestarea de servicii, iar calculul impozitului va lua în considerare echivalentul în euro al veniturilor, pe baza cursului valabil la închiderea exercițiului financiar.
Trebuie menţionat că legea exclude de la aplicare companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție, furnizare şi transport de energie electrică și gaze naturale, care sunt reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).