- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxele facultăților din România s-au majorat considerabil. În București, un student trebuie să plătească cel puțin 4.800 de ei. Cât costă în Cluj sau Iași

02 Oct, 11:06 • Toma Anca
Studenții au început de curând anul universitar, iar taxele de școlarizare sunt mai mari față de anul trecut, pentru cei care nu sunt la buget. Fie că este vorba despre Universitatea din București, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca sau Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", din Iași, costurile sunt extrem de ridicate.
Taxele facultăților din România s-au majorat considerabil. În București, un student trebuie să plătească cel puțin 4.800 de ei. Cât costă în Cluj sau Iași

Taxele pentru studenții din primul an de la Universitatea din București au fost mărite la multe facultăți față de anul trecut. Suma minină pe care un boboc trebuie să o plătească este de 4.800 de lei. UniBuc aplică un sistem de indexare a taxelor de studiu cu rata inflației, astfel încât costurile diferă pentru studenți, în funcție de anul în care sunt, potrivit Ziare.com.

Cea mai scumpă specializare este dreptul, unde studenții au de achitat 7.200 de lei în primul an. Și cei care vor să urmeze specializarea de calculatoare și tehnologia informației, au de plătit 5.200 de lei. Cea mai mare diferență se vede la Teologie Romano-Catolică, unde taxa din primul an în precedentul an universitar era 2.750 de lei.

Cât sunt taxele la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca

Facultatea de Drept costă în acest an 5.000 de lei, plătibilă în patru tranșe. Numărul studenților admiși pe locurile cu taxă la învățământul cu frecvență este aproape dublu față de cel al acelora care au intrat la buget.

Cei care urmează specializarea de informatică economică, de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, au de plătit 6.400 lei.

Specializarea de actorie și cea de regie costă 6.500 de lei pe an, dar cel mai mult trebuie să scoată din buzunar cei care vor să studieze cinematografie, fotografie și media. Ei au de plătit o taxă de 8.000 de lei pe an.

La Facultatea de Matematică, taxele încep de la 3.000 de lei pentru specializarea matematică și ajung la 5.000 de lei pentru cele două programe de informatică, respectiv pentru specializarea ingineria informației.

Citește și: Salarii de 1000 de euro și fără facultate. Care este jobul pe care îl caută toți românii

Facultatea de Litere, cea mai scumpă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Dreptul nu este cea mai scumpă facultate, studenții trebuie să achite o taxă de 3.200 de lei pe an. Printre cele mai scumpe specializări sunt biologia și biochimia, unde taxele sunt 4.500 de lei, în creștere cu 12,5% față de anul precedent.

Educația Fizică este și ea mai scumpă, ajungând la 4.000 de lei pe an,. Totuși, facultatea care îi costă pe studenți cel mai mult este cea de Litere, unde taxa a ajuns la 4.700 de lei, indiferent de specializare, în creștere cu 700 de lei față de anul trecut.

Persoanele care vor să urmeze studii în medicină la București vor avea de plătit 15.000 de lei pe an, conform anunțului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Și pentru Facultatea de Stomatologie este aceeași taxă, în timp ce un an la Farmacie costă 10.000 de lei. La Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, costurile sunt mai mici, ajungând la 8.000 de lei pe an, aceleași costuri ca în anul precedent..