- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxele notariale la vânzarea și cumpărarea unui imobil în 2024. Cine plătește și care sunt costurile

06 Aug, 20:16 • stefan.vlad
Taxele notariale la vânzarea și cumpărarea unui imobil în 2024. Mulți dintre cei interesați să achiziționeze o locuință se întreabă dacă trebuie să plătească în totalitate aceste taxe. Mai jos, aflați cine plătește și care sunt costurile.
Taxele notariale la vânzarea și cumpărarea unui imobil în 2024. Cine plătește și care sunt costurile

Taxele notariale la vânzarea și cumpărarea unui imobil în 2024. Cumpărătorul va fi responsabil pentru onorariul notarial necesar autentificării contractului de vânzare și intabulării acestuia în Cartea Funciară.

Citește și: O nouă escrocherie în imobiliare. Metoda folosită de o tânără pentru a-și lăsa victimele fără bani sau apartamentele închiriate

Taxele notariale la vânzarea și cumpărarea unui imobil în 2024

Totuși, există unele nuanțe importante, de exemplu, dacă imobilul este achiziționat printr-un credit ipotecar, cumpărătorul va trebui să plătească și onorariul pentru autentificarea contractului de ipotecă și intabularea ipotecii în Cartea Funciară.

Pe de altă parte, vânzătorul va avea și el cheltuieli. Acesta va trebui să plătească taxa OCPI pentru eliberarea extrasului de Carte Funciară și impozitul pe venitul obținut din transferul proprietății imobiliare.

Taxele notariale sunt stabilite conform Ordinului nr. 46/C/2011 al Ministerului Justiției, care reglementează tarifele pentru serviciile notariale. În plus, impozitul și taxa ANCPI sunt reglementate de Codul Fiscal și Ordinul nr. 39/2009 al ANCPI.

Onorariul notarial se calculează în funcție de valoarea imobilului vândut. Impozitul datorat de vânzător este stabilit astfel:

  • 3% – dacă imobilul este deținut de mai puțin de ani
  • 1% – dacă vânzătorul deţine imobilul de mai mult de 3 ani

Taxele ANCPI-OCPI pentru eliberarea unui extras de autentificare sunt:

  • 40 de lei, în regim normal – se eliberează în două zile
  • 200 de lei, în regim de urgenţă (1 zi)

După finalizarea contractului de vânzare-cumpărare, dreptul de proprietate al noului proprietar trebuie intabulat în Cartea Funciară.

Tariful ANCPI pentru această operațiune este specificat în ANEXA nr. 1 din Ordinul nr. 39/2009 și reprezintă 0,15% din prețul de vânzare pentru persoanele fizice și 0,5% pentru persoanele juridice.

Amendă uriașă pentru subevaluarea proprietăților imobiliare

Agenția de Stat de Administrare Fiscală (AEAT) din Spania este profund preocupată de vânzarea de proprietăți imobiliare la prețuri mult sub valoarea lor de piață, un comportament care poate ascunde tentative de fraudare a impozitelor. Conform informațiilor oferite de portalul Idealista, tranzacțiile suspecte implică deseori transferuri de fonduri „la negru” sau încheierea de contracte de vânzare-cumpărare la prețuri subevaluate. În ambele cazuri, proprietarii se expun riscului de a fi sancționați sever de către autoritățile fiscale spaniole.

Experții susțin că situațiile în care prețul de vânzare este mult sub valoarea reală a proprietății sunt considerate alarmante de către AEAT, iar aceste tranzacții pot fi supuse unei investigații detaliate. Acest lucru se întâmplă într-un context în care autoritățile sunt vigilente cu privire la posibile infracțiuni de spălare a banilor și evaziune fiscală.

Sancțiunile impuse de Agenția Fiscală variază în funcție de procentul cu care prețul de vânzare este sub valoarea de piață a imobilului. Conform portalului imobiliar, dacă diferența este sub 10%, amenzile pot fi între 1.000 și 10.000 de euro. Pentru încălcări mai grave, în care prețul este subevaluat cu mai mult de 5%, amenzile pot ajunge până la 100.000 de euro, iar persoanele implicate pot fi chiar închise pentru o perioadă de până la 2 ani.