România ar putea pierde până la 500 de milioane de euro în cazul în care nu va îndeplini jalonul privind reformarea companiilor de stat. Comisia European a cerut ca pragul pentru IMM-uri să scadă de 10 ori, iar pe masa Guvernului ar putea să ajungă un proiect prin care taxele pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii să scadă treptat, scrie Antena 3 CNN.
Potrivit unor surse, Guvernul ia în calcul posibilitatea de a reduce treptat pragul pentru IMM-uri. În prezent acest prag este 500.000 de euro, însă Comisia Europeană a cerut ca acesta să fie redus de 10 ori și să ajungă la 50.000 de euro.
Guvernul este de părere că ar putea să facă acest lucru eșalonat, iar prima scădere a pragului să aibă loc în anul 2026. Comisia Europeană nu a fost de acord cu această variantă, potrivit unor surse.
Aceasta susține că 2026 este foarte târziu, iar acest prag pentru IMM-uri trebuie să fie cât mai curând redus de Guvern. În caz contrar, România ar putea să piardă banii în cerea numărul 3 de plată.
Te-ar putea interesa și: ONG-urile sunt obligate să depună o nouă declarație! Amenzi de până la 30.000 lei în caz contrar
Dacă jalonul nu este atins, România ar putea pierde 500 de milioane de euro. În acest moment se poartă negocieri între Guvernul de la București și Comisia Europeană. Se așteaptă inclusiv un punct de vedere.
Oficialii de la București susțin în fața Comisiei că numărul IMM-urilor deja a scăzut după ce a fost crescut impozitul pentru firmele mici și mijlocii de la 1 la 3 %, dacă aceasta au o cifră de afaceri mai mare de 60.000 euro și sub pragul de 500.000 de euro.
Totodată, se poartă negocieri și cu privire la companiile de stat. În acest caz, Comisia Europeană a declarat că jalonul nu a fost corect atins și că de exemplu în Energie și Transporturi numirile în companiile de stat nu au respectat criteriile de performanță. Potrivit unor surse Guvernul a cerut ca Comisia Europeană să vină și să ofere asistență României și chiar să facă aceste numiri în companiile de stat astfel încât jalonul să fie atins în acord cu recomandările Comisiei Europene.
Vezi mai multe știri: Sancțiunile la e-Factură rămân suspendate până pe 31 mai. Proiect al Ministerului de Finanțe