- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxele și impozitele cresc din 2025. TVA-ul este în prim-plan la majorări

23 Oct, 15:49 • Mălureanu Rebecca
Se anunță majorări ale taxelor și impozitelor din 2025. Vezi mai jos ce transmite Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică din cadrul companiei de consultanţă EY despre noile ajustări.
Taxele și impozitele cresc din 2025. TVA-ul este în prim-plan la majorări

Începând din anul 2025, românii vor trebui să se înfrunte cu majorări subtanțiale ale taxelor și impozitelor, unde TVA se situează în fruntea modificărilor. Deficitul bugetar al României este unicat în Uniunea Europeană, spune Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică din cadrul companiei de consultanţă EY.

Cresc taxele și impozitele atât în România, cât și în alte țări UE

”Este clar că trebuiesc crescute taxele și impozitele. Alte state au început să o facă deja. Dacă ar fi să pariez, aș merge pe majorarea TVA în cursul anului, nu neapărat de la 1 ianuarie 2025″, spune Milcev.

De asemenea, acesta vorbește şi despre:

„majorarea impozitului pe venit, la 16% curat, eventual și a dividendelor, tot la 16% și majorarea taxelor și impozitelor locale, poate nu chiar din 2026, dar rămâne de văzut”.

În alte țări europene există aceeași tendință de majorare a taxelor și impozitelor. Franța, spre exemplu care are 40% nivelul de colectare al taxelor la bugetul de stat, regândește prețurile de transfer, Slovacia a crescut deja impozitul pe profit, va urca TVA și impozitul la anumite tranzacții.

Ungaria își pune în cap o nouă majorare a taxelor pe cifra de afaceri pentru firmele mari. În Polonia, în momentul de față doar se discută, dar sigur și acolo vom vedea creșteri, cu atât mai mult cu cât cheltuielile de apărare ale acestui stat vor fi de 5% din PIB începând cu 2025, subliniază Alex Milcev.

Românii vor trebui să se înfrunte cu majorări subtanțiale ale taxelor și impozitelor, unde TVA se situează în fruntea modificărilor
Românii vor trebui să se înfrunte cu majorări subtanțiale ale taxelor și impozitelor, unde TVA se situează în fruntea modificărilor

Vezi şi: Ce impozit vor plăti românii în 2025. Marcel Ciolacu dă vestea cea mare

Consultantul fiscal arată că media TVA în UE este de 20%-21%, lucru care poate influența majorrarea TVA-ului și la noi cu 1%-2%.

”Este cea mai eficientă metodă de a crește veniturile bugetare. După 25 ale lunii s-ar observa o creștere de 5%-6% a colectării, dar ar veni la pachet cu o creștere a inflației de circa 2%, un rău care ar putea fi acceptat”, explică Milcev.

El arată că ar mai exista opțiunea de a uniforma TVA la toate produsele, fără să existe o creștere efectivă de TVA, dar asta ar putea afecta prea mult sectoarele economice care beneficiază de taxa redusă.

Cu toate acestea, trebuie estimat exact cu cât este bine să se mărească TVA, pentru a evita situația din Japonia, care atunci când și-a majorat TVA și a omorât consumul, intrând în recesiune. Majorarea TVA este cea mai simplă soluţie de a obține noi venituri la buget, pentru că automat 1% în plus presupune bani mulţi în plus colectaţi.

Celălalt pariu fiscal al lui Milcev este strâns legat de faptul că ar putea fi exclus impozitul progresiv recomandat și de Comisia Europeană și de Banca Mondială, pentru încă doi-trei ani, și menținută cota unică, numai dacă impozitul ar fi de 16% pe toate palierele și nu ar mai exista scutiri sectoriale.

Și impozitarea dividendelor ar trebui să urce de la 10% la 16%. Toate pentru a susține sistemul cotei unice și a nu trece la impozitarea treptată discutată în prezent.

Toate măsurile însă, ar trebui dublate de o plafonare a unor asigurări sociale.

Citește și: Se pregătește o ”mega-taxă” pentru cei care posedă case de marcat

Urmărește Daily Business pe Google News