- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxele și impozitele pe case și apartamente s-ar putea calcula diferit în 2025. Cum arată noua formulă de calcul

04 Jul, 22:39 • Adrian Popovici
Începând cu 2025, taxele și impozite pe proprietate vor suferi modificări semnificative conform măsurilor pregătite de guvern.
Taxele și impozitele pe case și apartamente s-ar putea calcula diferit în 2025.  Cum arată noua formulă de calcul

Guvernul României pregătește o serie de măsuri fiscale ce vor avea un impact semnificativ asupra proprietarilor de case și apartamente, modificând modul în care sunt calculate taxele și impozitele. Printre aceste măsuri se numără introducerea sistemului RO e-Proprietatea și Declarația unică inteligentă pentru Persoanele Fizice Autorizate (PFA), transmite Bugetul.ro.

RO e-Proprietatea va fi o bază de date națională care va colecta și centraliza informații despre valorile de piață ale proprietăților pentru taxe și impozite. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că baza de date va fi alimentată cu informații de la cadastru, notari și autoritățile locale.

Prin intermediul unui sistem informatic, vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților pentru fiecare localitate. Aceasta reprezintă o transformare majoră în domeniul impozitării proprietăților, cu implementarea așteptată să înceapă de la 1 ianuarie 2026. Inițial, se estimase că taxele și impozitele pe clădiri rezidențiale se va calcula, începând cu anul 2025, prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii clădirii, indiferent de tipul proprietarului, fie el persoană fizică sau juridică.

Ministrul Boloș a menționat, de asemenea, că alături de RO e-Proprietatea, sunt în pregătire și alte măsuri precum e-Factura, e-TVA și Declarația unică inteligentă pentru PFA. Acestea vor fi supuse discuțiilor cu mediul de afaceri înainte de implementare. De asemenea, sunt dezvoltate module antifraudă pentru organizarea inspecțiilor fiscale și antifraudă.

Cum vor fi calculate taxele și impozitele pentru case în 2025
Cum vor fi calculate taxele și impozitele pentru case în 2025

Te-ar putea interesa și: Adio chilipiruri din China! UE va impune taxe pe produsele achiziționate de pe Temu, Shein și AliExpress în 2024

Alte taxe și impozite care se schimbă

Un alt aspect abordat de măsurile fiscale este facilitarea acordării scutirilor fiscale în ceea ce privește salariul minim. Pentru perioada iulie-decembrie 2024, plafonul lunar de 4.000 lei, care reprezintă venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor, va fi ajustat prin excluderea de la calculul taxelor și impozitelor a contravalorii tichetelor de masă și a indemnizației de hrană, acolo unde este cazul. Astfel, angajații care, prin cumulul salariului minim cu bonurile de masă, ar depăși pragul de 4.000 lei, vor beneficia în continuare de neimpozitarea sumei de 300 de lei.

Aceste măsuri fiscale propuse de Guvernul României aduc schimbări în ceea ce privește taxele și impozitele plătite de români și au potențialul de a genera reacții diverse în rândul proprietarilor de case și apartamente, dar și în mediul de afaceri. Transformările preconizate au ca scop modernizarea și eficientizarea sistemului fiscal, însă impactul lor va fi resimțit pe larg și va necesita o adaptare semnificativă din partea contribuabililor.

Citește și: Marcel Boloș, anunț de ultimă oră: „Nu se pune problema creșterii taxelor”

Tags: