- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țeapă la nivel înalt! Wizz Air a refuzat îmbarcarea mai multor pasageri, deși aveau biletele rezervate. Compania susține că este permisă această practică într-o mică măsură

11 Apr, 22:47 • Constantin Cristina
Atenție! Mai mulți pasageri au fost refuzați la îmbarcare de Wizz Air, deși aveau biletele rezervate, deoarece erau printre ultimii și nu mai aveau loc în avion. Unele companii apelează adesea la procedura de „overbooking”.
Țeapă la nivel înalt! Wizz Air a refuzat îmbarcarea mai multor pasageri, deși aveau biletele rezervate. Compania susține că este permisă această practică într-o mică măsură

Wizz Air a refuzat mai mulți pasageri la îmbarcare, deși aveau biletele cumpărate, pentru simplul fapt că au fost ultimii din coadă. Unele companii apelează la această procedură „overbooking”, mai exact vând mai multe bilete decât numărul locurilor disponibile, a precizat stirileprotv.ro.

Citește și: Wizz Air introduce rute noi din România spre străinătate. Câți bani trebuie să achite românii pentru a ajunge la Londra sau Dortmund

Wizz Air a refuzat îmbarcarea mai multor pasageri, deși aveau biletele rezervate

Această procedură este legală și reglementată la nivel european, iar mulți dintre călători nu știu că dacă rămân ultimii la coadă pentru îmbarcare, riscă să piardă locul din avion. În cazul unei astfel de situații, compania ar trebui să-i asigure pasagerului un nou bilet și despăgubiri, pentru a ajunge la destinația, însă nu prea se întâmplă.

Șapte pasageri care așteptau la rând pentru un zbor Wizz Air de la București la Milano n-au mai urcat în avion. Unul dintre ei, deși avea rezervare cu loc, rămăsese printre ultimii la coadă pentru a nu se înghesui.

„Eu aveam loc cumpărat, aveam intrare cu prioritate. Când am mers să ne îmbarcăm, se uită la mine și zice 1C. Și eu zic: Domnule, eu am 12 C, nu am 1C. La care el zice ‘Poarta închisă, gata, am închis avionul’. Noi eram 7 oameni acolo.”, a spus Tiberiu Alexe, pasager.

„A închis poarta și gata, nu ne-a mai îmbarcat. Noi am rămas în aeroport. Bineînțeles, am și plâns, pentru că nu puteam, îmi pierdeam locul de muncă aici în Italia.”, a mai spus Elena Barbu, pasager.

În cazul acestui zbor, compania a abordat procedura de „overbooking”, însă reprezentanții Wizz Air susțin că pasagerii care au rămas pe dinafara au venit după ce îmbarcarea a fost închisă. Oamenii au mers direct la ghișeu când au văzut că nu sunt primiți în avion, dar au fost refuzați și acolo.

Wizz Air
Wizz Air

 

Această procedură se practică, deoarece companiile se gândesc că în general există un număr de pasageri care deși au plătit biletul, nu se mai prezintă la zbor și atunci compania trebuie să facă un apel dacă unii pasageri sunt dispuși să renunțe la rezervările lor și să primească la schimb o sumă de bani. Dacă nu sunt, compania poate refuza îmbarcarea ultimilor sosiți, însă trebuie să le ofere despăgubirile aferente.

E important ca pasagerii aflați în această situație să primească o hârtie pentru refuzul îmbarcării.

„Trebuie să ceară un document în baza căruia lui îi este refuzată îmbarcarea, astfel încât să poată călători cu următoarea cursă pusă la dispoziție de compania aeriană, menționată suma pe care aceștia o vor primi drept compensație.”, Ramona Colea, reprezentanta unei companii pentru obținerea despăgubirilor.

„În momentul în care zborul este suprarezervat, de fapt tot timpul, el trebuie să meargă la check in din timp. Nu trebuie să rămână ultimul, pentru că dacă rămâne ultimul poate să rămână pe afara. Dacă zborul e închis, el dacă vine după nu mai loc.”, Anca Apahidean, director pentru Europa de Est, IATA.

„Pentru un pasager care are loc în avion, dar <>, compania nu are nicio obligație. Eu am întrebat-o pe domnișoara de la îmbarcare: ‘Ați făcut un anunț că se termină?’ ‘Am întrebat aici în față’. Ăsta a fost răspunsul exact. Tot ce am obținut după situația asta a fost să nu mai cred cu naivitate că nu are rost să te îmbulzești într-o coadă că ajungem toți în același timp la destinație, ci că are rost să fii mai atent și să te duci să stai la coadă.”, Andrei Dăscălescu, regizor.

Wizz Air la rândul ei susține că au voie să practice această procedură. Iată reacția companiei.

„În conformitate cu practica din industria aeriană și cu legislația aplicabilă privind protecția consumatorilor, Wizz Air permite overbooking-ul într-o mică măsură pe cele mai populare rute ale sale pentru a le oferi mai multor pasageri posibilitatea să călătorească în cazul în care rămân locuri libere de la persoanele care nu se prezintă la zbor. În cazul extrem de puțin probabil în care toți pasagerii se prezintă, voluntarilor li se oferă stimulente pentru a călători mai târziu sau ultimii pasageri care se prezintă la check-in sunt reprogramați pe zborul următor și despăgubiți în conformitate cu legislația privind drepturile pasagerilor.

Wizz Air confirmă că pentru zborul W6 3131 de la București la Milano din 30 martie a existat o situație de overbooking. Independent de acest lucru, mai mulți pasageri s-au prezentat la poarta de îmbarcare după ce îmbarcarea a fost închisă.

Unul dintre pasageri, căruia i s-a oferit opțiunea de a se îmbarca, a refuzat din cauza schimbării locului, deși locul oferit era similar cu cel achiziționat inițial. La scurt timp, pasagerul a devenit necooperant, iar agentul de handling a fost nevoit să solicite intervenția poliției.”

Alte articole: Un pasager Wizz Air a fost despăgubit cu 4.500 de lire sterline de compania aeriană, după ce i s-a anulat un zbor

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...