- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țeapă la nivel înalt! Wizz Air a refuzat îmbarcarea mai multor pasageri, deși aveau biletele rezervate. Compania susține că este permisă această practică într-o mică măsură

11 Apr, 22:47 • Constantin Cristina
Atenție! Mai mulți pasageri au fost refuzați la îmbarcare de Wizz Air, deși aveau biletele rezervate, deoarece erau printre ultimii și nu mai aveau loc în avion. Unele companii apelează adesea la procedura de „overbooking”.
Țeapă la nivel înalt! Wizz Air a refuzat îmbarcarea mai multor pasageri, deși aveau biletele rezervate. Compania susține că este permisă această practică într-o mică măsură

Wizz Air a refuzat mai mulți pasageri la îmbarcare, deși aveau biletele cumpărate, pentru simplul fapt că au fost ultimii din coadă. Unele companii apelează la această procedură „overbooking”, mai exact vând mai multe bilete decât numărul locurilor disponibile, a precizat stirileprotv.ro.

Citește și: Wizz Air introduce rute noi din România spre străinătate. Câți bani trebuie să achite românii pentru a ajunge la Londra sau Dortmund

Wizz Air a refuzat îmbarcarea mai multor pasageri, deși aveau biletele rezervate

Această procedură este legală și reglementată la nivel european, iar mulți dintre călători nu știu că dacă rămân ultimii la coadă pentru îmbarcare, riscă să piardă locul din avion. În cazul unei astfel de situații, compania ar trebui să-i asigure pasagerului un nou bilet și despăgubiri, pentru a ajunge la destinația, însă nu prea se întâmplă.

Șapte pasageri care așteptau la rând pentru un zbor Wizz Air de la București la Milano n-au mai urcat în avion. Unul dintre ei, deși avea rezervare cu loc, rămăsese printre ultimii la coadă pentru a nu se înghesui.

„Eu aveam loc cumpărat, aveam intrare cu prioritate. Când am mers să ne îmbarcăm, se uită la mine și zice 1C. Și eu zic: Domnule, eu am 12 C, nu am 1C. La care el zice ‘Poarta închisă, gata, am închis avionul’. Noi eram 7 oameni acolo.”, a spus Tiberiu Alexe, pasager.

„A închis poarta și gata, nu ne-a mai îmbarcat. Noi am rămas în aeroport. Bineînțeles, am și plâns, pentru că nu puteam, îmi pierdeam locul de muncă aici în Italia.”, a mai spus Elena Barbu, pasager.

În cazul acestui zbor, compania a abordat procedura de „overbooking”, însă reprezentanții Wizz Air susțin că pasagerii care au rămas pe dinafara au venit după ce îmbarcarea a fost închisă. Oamenii au mers direct la ghișeu când au văzut că nu sunt primiți în avion, dar au fost refuzați și acolo.

Wizz Air
Wizz Air

 

Această procedură se practică, deoarece companiile se gândesc că în general există un număr de pasageri care deși au plătit biletul, nu se mai prezintă la zbor și atunci compania trebuie să facă un apel dacă unii pasageri sunt dispuși să renunțe la rezervările lor și să primească la schimb o sumă de bani. Dacă nu sunt, compania poate refuza îmbarcarea ultimilor sosiți, însă trebuie să le ofere despăgubirile aferente.

E important ca pasagerii aflați în această situație să primească o hârtie pentru refuzul îmbarcării.

„Trebuie să ceară un document în baza căruia lui îi este refuzată îmbarcarea, astfel încât să poată călători cu următoarea cursă pusă la dispoziție de compania aeriană, menționată suma pe care aceștia o vor primi drept compensație.”, Ramona Colea, reprezentanta unei companii pentru obținerea despăgubirilor.

„În momentul în care zborul este suprarezervat, de fapt tot timpul, el trebuie să meargă la check in din timp. Nu trebuie să rămână ultimul, pentru că dacă rămâne ultimul poate să rămână pe afara. Dacă zborul e închis, el dacă vine după nu mai loc.”, Anca Apahidean, director pentru Europa de Est, IATA.

„Pentru un pasager care are loc în avion, dar <>, compania nu are nicio obligație. Eu am întrebat-o pe domnișoara de la îmbarcare: ‘Ați făcut un anunț că se termină?’ ‘Am întrebat aici în față’. Ăsta a fost răspunsul exact. Tot ce am obținut după situația asta a fost să nu mai cred cu naivitate că nu are rost să te îmbulzești într-o coadă că ajungem toți în același timp la destinație, ci că are rost să fii mai atent și să te duci să stai la coadă.”, Andrei Dăscălescu, regizor.

Wizz Air la rândul ei susține că au voie să practice această procedură. Iată reacția companiei.

„În conformitate cu practica din industria aeriană și cu legislația aplicabilă privind protecția consumatorilor, Wizz Air permite overbooking-ul într-o mică măsură pe cele mai populare rute ale sale pentru a le oferi mai multor pasageri posibilitatea să călătorească în cazul în care rămân locuri libere de la persoanele care nu se prezintă la zbor. În cazul extrem de puțin probabil în care toți pasagerii se prezintă, voluntarilor li se oferă stimulente pentru a călători mai târziu sau ultimii pasageri care se prezintă la check-in sunt reprogramați pe zborul următor și despăgubiți în conformitate cu legislația privind drepturile pasagerilor.

Wizz Air confirmă că pentru zborul W6 3131 de la București la Milano din 30 martie a existat o situație de overbooking. Independent de acest lucru, mai mulți pasageri s-au prezentat la poarta de îmbarcare după ce îmbarcarea a fost închisă.

Unul dintre pasageri, căruia i s-a oferit opțiunea de a se îmbarca, a refuzat din cauza schimbării locului, deși locul oferit era similar cu cel achiziționat inițial. La scurt timp, pasagerul a devenit necooperant, iar agentul de handling a fost nevoit să solicite intervenția poliției.”

Alte articole: Un pasager Wizz Air a fost despăgubit cu 4.500 de lire sterline de compania aeriană, după ce i s-a anulat un zbor

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de posturi vacante așteaptă candidați!
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de ...
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce trebuie să faci
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce ...
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour sau Profi
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour ...
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă ...
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA ...
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie