Dacă cineva se află acasă în timpul zilei, temperatura de 22 de grade Celsius este un început bunm dar vizează 20 de grade. Dacă nu se află nimeni acasă în timpul zilei sau noaptea, 19 spre 17 grade sunt perfecte.
Totuși, în loc să te concentrezi pe numărul ideal de grade, stabilește o stratefie eficientă din punct de vedere energetic în funcție de locuința ta.
E de preferat să te acomodezi din timp cu iarna, pentru a putea începe economisirea la energie. Cea mai bună temperatură la care să setezi termostatul este doar o chestiune care ține de preferințele fiecăruia.
E bine de știu, însă, că setarea unei temperaturi specifice pe care să nu o schimbi niciodată nu este de ajutor pentru facturile tale.
Setează termostatul la temperatura maximă pe care vrei să o ai în casă, apoi redu temperatura cu un grad săptămânal. Această reducere poate aduce facturi mai mici.
Citește și: Lovitură pentru români. Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu setezi termostatul la o temperatură mai mică de 17 grade în sezonul rece, atunci când sunt oameni în casă. Dacă există sugari sau persoane în vârstă, se recomandă menținerea temperaturii la minimum 21 de grade.
Cu toate astea, pot exista și excepții. De exemplu, în timpul somnului, unele persoane doresc ca locuințele lor să fie mai reci decât 17 – 18 grade.
În ceea ce privește orele normale ale zilei când toată lumea este trează și activă în casă, se recomandă o temperatură de 17-18 grade, conform OMS.
Citește și: Stația de autobuz de 43.000 de euro din România. Locul de lux unde poți aștepta mjloacele de transport
Dacă pleci în vacanță sau chiar la serviciu, este bine să scazi temperatura termostatului pentru a economisi energie și bani. Pentru perioade scurte de timp departe, cum ar fi mersul la serviciu, se recomandă o temperatură de aproximativ 12 – 15 grade.
În timpul perioadelor lungi de absență, cum ar fi vacanța, nu seta temperatura mai jos de 10 de grade, pentru că țevile aflate în interiorul pereților vor fi probabil mai reci decât temperatura din interiorul casei. Nu vrei să te trezești cu țevi înghețate, scrie stiripesurse.ro.