Criza climatică accentuează dificultățile agricultorilor din întreaga țară, forțându-i să găsească soluții disperate pentru a-și salva culturile și a supraviețui în condiții de temperaturi infernale.
La Călărași, spre exemplu, fermierii stau în câmp, sub dogoarea soarelui, încercând să își salveze culturile de pepene roșu. Aceștia udă, păzesc și recoltează pepenii, fiind nevoiți să îi acopere cu paie sau materiale plastice ca să-i protejeze de căldura extremă, potrivit gandul.ro
Temperaturile extreme compromit culturile de pepeni
Din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, fântânile au secat și în mai multe comune din Dolj au fost impuse restricții la apă. Primarul localității Călărași, Sorin Sandu, a atras atenția asupra gravității situației.
„Grijă cu câmpurile, unii deja au ars lanurile de grâu. Apa a coborât sub nivelul cișmelei, la fel ca la Cișmeaua Țigaru, unde apa mai curge doar dimineața devreme sau seara, când nu se mai trage apa cu motopompele”, este mesajul postat de primarul Sandu.
Citeste si Pepenii românești, un lux pe care puțini și-l permit. Cu cât se vinde o lubeniță de Dăbuleni în piață
Chiar și în Muntenia, unde termometrele au indicat peste 45 de grade Celsius, fermierii din Buzău nu au întrerupt munca pe câmp. Se feresc de soarele puternic cum pot mai bine: își protejează capul cu pălării și șepci și beau constant apă pentru a face față temperaturilor extreme.
Măsuri disperate luate de fermieri ca să-și protejeze producția de pepeni
Doamna Elena, 86 de ani, și soțul ei, 88 de ani, stau, sub soarele arzător, să-și păzească recolta de pepeni.
„Pe 7 august împlinesc 86 de ani. Și soțul 88 în toamnă. Ce să facem, lăsăm copiii ăștia amărâți singuri? Cu ce să plătească un om, că cere 2 milioane pe zi”, spune doamna Elena.
Situația se agravează și în alte județe. Mai multe comune din Gorj, precum Aninoasa, au rămas fără apă potabilă, apa fiind furnizată doar două ore seara. În județul Alba, locuitorii din cinci comune suferă și ei din cauza lipsei apei potabile.