Vorbim, mai exact, despre acele terenuri neproductive, degradate, ce nu pot fi redate circuitului agricol. Ele urmează să fie predate inițiativei Comisiei Europene, REPowerEU, şi vor fi folosite pentru instalarea de noi sisteme de producere a energiei regenerabile, de la panouri solare la eoliene, scrie antena3.ro.
Prin programul RepowerEU, România și-a luat angajamentul de a crește producția de energie verde până în anul 2030. Termenul de implementare este până în anul 2026, adică peste 3 ani.
Unul dintre proiectele care sunt prevăzute are ca scop crearea unui nou parc fotovoltaic, în zona Piscul Sadovei Dabuleni, pe terenurile agricole care se află în administrarea Agenției Domeniilor Statului.
Valoarea costului total al proiectului se ridică la peste 1.6 miliarde de euro. Din totalul acestei sume, 850 de milioane vin sub formă de sprijin nerambursabil din partea Uniunii Europene, iar restul din partea statului român.
O altă parte a terenurilor degradate care nu vor mai putea fi folosite din punct de vedere agricol, vor putea fi exploatate de către primării dar și de persoanele fizice și juridice, prin intermediul licitațiilor.
Mai citește și: România nu face economie la energie. Penultimul loc din UE este ocupat de țara noastră. Vecinii bulgari pe primul loc
În sesiunea plenară de la Strasbourg, de la începutul lunii februarie, Parlamentul European a adoptat planul REPowerEU. Proiectul costă 20 de miliarde de euro, nerambursabili.
România va primi, din aceste fonduri, 1.39 miliarde de euro pentru a finanța proiectele din domeniul energiei. Banii vor trebui cheltuiți până în 2026.
Scopul planului REPowerEU este de a reduce în cel ma iscurt timp posibil dependența de combustibilii fosili rusești. În același timp, se dorește și accelerarea către tranziția verde.
Reziliența sistemului energetic va fi și ea sporită odată cu acest proiect. Planul are la bază trei piloni: diversificare, economisire și accelerarea trecerii la energia regenerabilă.
Te-ar mai putea interesa și: Ucraina, bancnote comemorative la un an de război. „Un an de emoții, modele, conținut și lucruri emblematice”. 365 de pagini de istorie dureroasă