O nouă termocentrală pe gaze urmează să fie construită în România. Marele proiect trebuie finalizat până la 31 decembrie 2025.
Compania Chimcomplex Borzești a lansat o licitație ce vizează construcția unei termocentrale pe gaz, în cogenerare, amplasată în Râmnicu Vâlcea.
Proiect este finanțat și din PNRR, iar contractul de 516 milioane lei prevede că termocentrala trebuie finalizată până la 31 decembrie 2025.
Termocentralele pe gaz sunt apreciate pentru eficiența lor relativ ridicată, fiind capabile să genereze energie electrică într-un mod mai curat și mai eficient în comparație cu alte surse de energie convenționale, cum ar fi cărbunele sau petrolul. De asemenea, acestea pot fi pornite și oprite rapid, ceea ce le face ideale pentru a fi folosite ca sursă de energie de bază sau pentru a asigura echilibrul în rețelele electrice în perioadele de vârf de consum.
Procesul într-o termocentrală pe gaz implică arderea gazului natural într-o cameră de ardere pentru a genera căldură. Această căldură este folosită pentru a produce abur într-un cazan, iar aburul este apoi direcționat către o turbină, care, la rândul său, acționează un generator pentru a produce energie electrică.
“Obiectivul general al proiectului constă în realizarea unei capacități de producție pe gaz de 108 MWe /89.1 MWt, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) pentru alimentarea cu energie termică a locuitorilor municipiului Rm. Vâlcea într-o perioadă de maxim 24 luni de la semnarea contractului de finanțare(termenul de punere în funcțiune este 31.12.2025, conform contractului de finanțare)”, se arată în anunțul postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, notează Economica.net.
Până în acest moment, compania Chimcomplex Borzești a înregistrat venituri în valoare de 1,36 miliarde lei și un profit net de 75 milioane lei. Până în data de 30 aprilie pot fi trimise ofertele din partea firmelor interesate să participe la această licitație.
Termocentralele pe gaz au devenit din ce în ce mai populare în multe țări, datorită faptului că gazul natural este o sursă relativ curată de energie și este disponibilă în cantități mari în multe regiuni ale lumii. De asemenea, ele sunt capabile să ofere o flexibilitate mai mare în funcționare, fiind capabile să pornească și să oprească mai rapid decât alte tipuri de centrale electrice, ceea ce le face atractive pentru a compensa fluctuațiile în cererea de energie electrică din rețelele electrice.
Ai mai putea citi azi și: Jobul plătit cu 60.000 de euro la care nici nu trebuie să muncești prea mult