Amânarea în vigoare a noului program Rabla și incertitudinile legate de valoarea tichetului pentru mașinile electrice au dus piața de mașini electrice din România la un nivel foarte scăzut, declinul din 2024 fiind în martie, de 58%, arată datele analizate de Profit.ro.
Cifrele privind înmatriculările relevă un volum de 273 de autoturisme electrice înmatriculate în luna martie, ca urmare a amânării Programului Rabla și a cererii tot mai scăzute pentru acest tip de propulsie.
Citește și: Veste mare pentru români: IRCC scade din nou! Ratele la credite, tot mai mici!
În același timp, din aceste condiții, dar și pe fondul scăderii imaginii mărcii Tesla, este pentru prima oară după mai mulți ani când cea mai vândută marcă de import, pe segmentul de vehicule electrice, nu mai este Tesla.
Pe primul loc al vânzărilor a rămas Dacia Spring. Totuși, numărul unităților înmatriculate este de numai 44, comparativ cu 212, câte erau înmatriculate în urmă cu un an.
Pe locul doi se află Leapmotor T03, principalul rival al lui Spring. Mașina este produsă în China, dar asamblată de Stellantis în Polonia din kit-uri CKD, cu un total de 34 de unități. Pe locul trei se clasează Tesla Model 3, cu 27 de mașini înmatriculate, o reducere cu aproape 70% față de cele 83 de unități înmatriculate în martie 2024. Celelalte mașini electrice preferate de români în luna martie au fost Mercedes EQE, Tesla Model Y (doar 11 unități vândute, comparativ cu 78 în 2024), VW ID.4 (10 unități), Volvo EX30, Porsche Macan, Mercedes EQA și Ford Explorer.
Restul segmentelor, după tipul propulsiei, au înregistrat evoluții diferite. Mașinile hibride (inclusiv PHEV) au înregistrat un volum de 4.994 de unități, cu o creștere foarte mare, de 88% față de anul trecut, în timp ce monitorizările diesel au scăzut drastic, cu doar 38% la doar 953 de autoturisme. Volumul mașinilor cu benzină s-a ridicat la 3.702 unități, în creștere cu 31% față de cele 2.825 de unități anul trecut.
Cota de piață a autoturismelor complet electrice a ajuns la un nivel foarte scăzut în țara noastră, în luna martie, respectiv 2,75% din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi.
Însă, segmentul de hibride a crescut cu un ritm accelerat, la peste 50% din piață.