Tichete educaționale de 500 de lei. Banii ar fi trebuit virați pe carduri la două zile de la ridicarea acestora de către beneficiari.
“Toate cardurile educaționale, raportate ca fiind distribuite în toată țara, au fost încărcate cu sume de 500 de lei”, a transmis MIPE pentru Edupedu.ro.
Cardurile au fost distribuite începând cu data de 8 ianuarie, dar alimentarea lor a început abia de pe 26 ianuarie.
Tichete educaționale de 500 de lei. Aproape 500.000 de beneficiari la nivelul întregii țări
Cardurile ajung la inspectoratele școlare și de acolo la școli. În termen de cinci zile de la primirea lor, unitatea școlară are obligația să le distribuie părinților, se arată în ordinul ministerului Educației și ministerului Fondurilor Europene cu regulile de distribuire a acestor carduri. Tot în cinci zile de la primirea suporturilor electronice, școlile au obligația de a transmite inspectoratelor școlare listele de distribuție a acestora către destinatari.
În luna octombrie 2023, autoritățile estimau că ar fi aproximativ 410.000 de beneficiari de carduri. În decembrie, însă, pe prima listă de beneficiari figurau nu mai puțin de 486.000, potrivit informațiilor anunțate de STS. Instituția anunța atunci că mai are de verificat și validat încă 63.371 de solicitări. Dintre acestea, până pe 12 februarie au fost validate doar 13.396, restul de aproape 50.000 sunt în curs de validare. Dacă și acestea vor fi validate, numărul beneficiarilor va urca de la 485.000 la 549.688. Costul acestora pentru buget ar fi de 274,8 milioane de lei.
Citeste si Propunere inovatoare de la Ministerul Educaţiei. Elevii olimpici ar putea intra la liceu fără să dea Evaluarea Naţională
Unde pot fi folosite tichetele educaționale
Cei 500 de lei de pe carduri pot fi folosiți exclusiv pentru achiziționarea de rechizite școlare și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023.
Condiții de utilizare a cardurilor educaționale:
- Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
- Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
- Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
- Suma virată poate fi utilizată doar pe parcursul anului şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social;
- Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional este valabil un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
- Cei 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Citeste si Noi modificări importante pentru elevi. Se schimbă numărul de ore pe care trebuie să-l petreacă la școală, potrivit unui proiect depus la Ministerul Educației
Cine beneficiază de cei 500 de lei de la stat pentru achiziția de rechizite și haine de școală
De tichetele sociale în valoare de 500 de lei beneficiază:
a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
- au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
- au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
- venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.