- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

TikTok, schimbare de ultim moment. Renunță la o funcție de recompense

05 Aug, 18:33 • Preda Silvia
TikTok face o schimbare importantă și anunță că retrage definitiv programul său de recompense „Lite” din Uniunea Europeană.
TikTok, schimbare de ultim moment. Renunță la o funcție de recompense

Reţeaua de socializare TikTok, deţinută de compania ByteDance, retrage definitiv din Uniunea Europeană programul său de recompense TikTok Lite, a anunțat Comisia Europeană, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană ceruse TikTok o evaluare de risc imediat a aplicaţiei de recompense, din cauza temerilor referitoare la un impact potenţial asupra sănătăţii mintale a copiilor şi utilizatorilor. Potrivit prevederilor Digital Services Act (DSA), marile platforme online trebuie să raporteze potenţiale riscuri ale noilor funcţionalităţi către UE înainte de lansarea acestora şi trebuie să adopte măsuri pentru abordarea acestor riscuri.

Citește și: Amenda colosală pe care o poate primi bărbatul care a făcut grătar pe balcon, în Rahova. Imaginile au devenit virale pe TikTok

Acum, TikTok şi-a luat angajamente cu caracter juridic obligatoriu pentru retragerea programului de recompense din Uniunea Europeană şi să nu lanseze orice alt program care să se sustragă acestei decizii.

„Orice încălcare a angajamentelor va duce imediat la o încălcare a DSA şi ca atare va putea atrage amenzi”, a precizat Comisia Europeană.

Ce este TikTok Lite

TikTok

TikTok Lite are un „Program de recompensă” care permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite sarcini pe platformă, cum ar fi vizionarea videoclipurilor, aprecierea conținutului, urmărirea creatorilor sau invitarea prietenilor să se alăture.

Reuters mai scrie că este încă în desfăşurare o investigaţie referitoare la o posibilă încălcare de către TikTok a regulilor privind conţinutul online destinate protecţiei copiilor şi care să asigure transparenţa publicităţii.

Potrivit Comisiei Europene, investigaţia a fost deschisă în februarie. TikTok riscă o amendă uriașă.

În ciuda popularității de care se bucură la nivel mondial, TikTok este una dintre cele mai controversate aplicații, mai ales din perspectiva oficialilor care se ocupă de securitatea națională și protecția datelor. Din această cauză, guvernul din Kosovo a decis recent să interzică utilizarea TikTok pe telefoanele funcționarilor publici, o măsură menită să prevină posibilele atacuri cibernetice. Decizia, anunțată pe 28 iunie, obligă toți cei care aveau aplicația instalată să o dezinstaleze.

Vezi și: TikTok a plătit Microsoft cu 20 de milioane de dolari pentru a obține acces la modelele lingvistice OpenAI