- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Timișoara, un oraș de poveste! Acestuia i s-a acordat titlul de Capitală Europeană a Culturii specific anului 2023

25 Oct, 12:21 • Oprea Alina
Timișoara este un oraș care are foarte mulți vizitatori anual și dezvoltarea sa a fost și este un proces minunat, astfel că aceasta este considerată Capitala Europeană a Culturii. Arhitectura, istoria, dar și oamenii fac orașul un loc minunat de vizitat
Timișoara, un oraș de poveste! Acestuia i s-a acordat titlul de Capitală Europeană a Culturii specific anului 2023

Directorul executiv al Asociației Timișoara 2024, Ovidiu Megan a precizat că în orașul Bega, la momentul actual, există o energie pozitivă, care vine după o perioadă dificilă care a fost marcată de pandemia provocată de virusul Corona, dar și de lunile și anii intenși de pregătire a acestui eveniment.

„E o energie care pe noi ne bucură şi care ne dă forţa de a continua cu evenimentele pe care le mai avem până la finele acestui an, un an de sărbătoare pentru Timişoara. Sunt totodată şi evenimente ce or să urmeze în 2024, pentru că un proiect de asemenea anvergură trebuie să rămână cu o moştenire şi noi ne concentrăm atenţia inclusiv pe acest proiect de moştenire.”, a precizat Ovidiu Megan, potrivit Ziarul Financiar.

Vezi mai multe despre: Trei studenți din Timișoara au creat bicicleta viitorului, pe hidrogen: „Butelia este rezistentă şi la căzături”. Costă în jur de 10.000 de euro

Timișoara – Captală Europeană a Culturii

Emisiunea „Timișoara Capitală Europeană a Culturii”, este un proiect ZF susținut de Banca Transilvania care este partener principal al programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, iar în cadrul acestei emisiuni a fost prezent și Ovidiu Megan.

Timișoara
Timișoara

În anul 2010 a fost macată inițiativa pentru titlul acesta al orașului Timișoara, fiind un priect demarat de mai mulți oameni care fac parte din mai multe domenii, iar Asociația a debutat în anul 2011. Timișoara a fost selectată ca fiind Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, însă evenimentul a fost amânat pentru anul 2023 din cauza evenimentelor provocate de pandemia provocată de virusul Corona.

„Fiind ataşat de acest proiect încă din perioada în care reprezentam Universitatea de Vest în acest grup de iniţiativă, am vizitat de-a lungul timpului foarte multe Capitale Europene ale Culturii şi am revenit în oraşele respective şi ulterior. Şi am observat cu surprindere ceea ce poate observa oricare român şi la Sibiu, care a fost în 2007 Capitală Europeană a Culturii, că anii de după program au fost mult mai fructuoşi din punct de vedere al vizitelor pe care oamenii sau turiştii le făceau.”, a adăugat Ovidiu Megan, potrivit sursei citate.

Sute de mii de turiști vizitează Timișoara!

Acesta este anul Capitalei Culturale și a avut un impact pozitiv asupra României, dar nu doar în statul român. Ecourile Capitalei Culturii din anul 2023 s-au făcut resimțite și la nivel european, dar și la nivel global, fluxul de turiști crescând considerabil.

„Cu siguranţă că şi la Timişoara se va întâmpla acest lucru, mai ales că se creează şi premisele pentru aceste vizite, inclusiv aeroportul dezvoltă un nou terminal de zboruri externe.”, a mai menționat directorul executiv al Asociației Timișoara, conform sursei citate.

Acesta a explicat că, în mod paradoxal, orașele care au avut mare succes datorită acestui program nu au fost foarte mari, iar exemplul folosit de el este Wroclaw, Polonia, care a fost un succes.

„În anul următor programului, Wroclaw a devenit a doua destinaţie ca şi preferinţă (nu ca număr de vizitatori – n.red.), după Barcelona, în Europa. Au fost evenimente care chiar au generat un impact important asupra unor oraşe care au deţinut acest titlu. San Sebastian în Spania ar fi o altă astfel de capitală. Acestea sunt modele importante după care ne-am ghidat şi noi în ceea ce construim acum şi în anii care vor să vină, pentru că un proiect de acest gen nu se derulează doar în anul respectiv, ci are şi o etapă post-eveniment în care trebuie să consolidezi ce ai creat.”, a precizat acesta, conform sursei citate.

Un alt oraș exemplificat de acesta este Matera din Italia, care a avut un succes imens, însă acesta precizează că are un patrimoniu excepțional și deosebit care nu este întâlnit în toate orașele, dar și Timișoara este un oraș care are un patrimoniu cu peste 14.500 de clădiri istorice din diverse culturi sau dovadă a diverselor culturi.

„Multiculturalismul acesta este ceva atractiv şi oamenii chiar observă. Timişoara este un oraş multicultural, sunt mai mult de 20 de etnii care trăiesc într-o armonie perfectă, cum nu prea poţi să vezi în alte locuri, cu instituţii culturale în mai multe limbi, care nu se concurează, ci colaborează. Şi asta este foarte important.”, a adăugat acesta.

Timișoara este unoraș foarte vizitat de cei din celelalte state europene, iar printre acestea se numără Germania, Austria, Ungaria, Italia, dar și Serbia.

„Pe cei din Serbia nu putem să-i numărăm foarte bine pentru că fiind distanţa foarte mică, ei vin dimineaţa cu autocarele, iar seara pleacă înapoi. Evită nişte costuri cu cazările, care în această perioadă sunt mai mari decât de obicei.”, a adăugat Ovidiu Megan.

Bineînțeles, vizitatorii sunt și din România.

„Au fost şi sunt în program evenimente care au stârnit să spunem mândria naţională a românilor şi dorinţa de a veni în Timişoara. Două expoziţii de artişti foarte mari care au avut şi au loc la Muzeul de Artă din Timişoara au atras foarte mulţi turişti români.”, a adăugat acesta.

Până în acest moment, peste 1.100 de evenimente culturale au avut loc în Timişoara în 2023 şi încă mai sunt alte aproape 300 până la finele anului.

„Este o efervescenţă foarte mare. E un exerciţiu extraordinar, spun eu, pentru comunitate, mai ales în perspectiva a ceea ce o să urmeze acestui an, când practic am consolidat nişte evenimente care trebuie să continue. S-a ridicat o ştachetă pe care trebuie să o păstrăm cel puţin la acelaşi nivel, pe toate domeniile culturale pe care le-am dezvoltat.”, a menționat Ovidiu Megan.

Numărul turiștilor care sunt așteptați se învârte în jurul a 500.000.

„Nu stăm foarte bine la Timişoara la capacităţi de cazare, vorbim de hoteluri.“ Iar în 2023, în majoritatea timpului, acestea au fost pline. Acest lucru a permis dezvoltarea unor structuri alternative de tip airbnb.

Sunt foarte multe apartamente care în acest an au fost cumva translatate în sistemul acesta de primire turistică. Din păcate, nu avem posibilitatea de a măsura acest număr de vizitatori. Vedem însă nişte indicatori pe care reţelele respective le furnizează cum că numărul cazărilor în acest sistem a crescut cu 175%.

Timişoara nu a fost un oraş turistic, a fost un oraş de business. Se practică turismul de business pentru că sunt foarte multe companii multinaţionale, dar Timişoara nu are nici mare, nu are nici munte, nu are atracţii extraordinare. Are însă o istorie extraordinară cu foarte multe premiere.”, a menționat acesta.

Vezi mai multe despre: Moment istoric în Timișoara. După 70 de ani, se navighează din nou între România şi Serbia, pe râul Bega

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...