- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tinerii fug tot mai mult de căsătorie. Numărul divorțurilor atinge un nou record în 2023

10 Nov, 13:02 • Oprea Alina
În ziua de astăzi, tot mai mulți dintre tineri nu mai preferă o căsătorie, factorii fiind variabili. Teama de a se separa este mult mai mare, astfel că numărul divorțurilor crește masiv!
Tinerii fug tot mai mult de căsătorie. Numărul divorțurilor atinge un nou record în 2023

Căsătoria a devenit o problemă în ultima perioadă de timp, pentru că psihologii au analizat datele care arată concret că tinerii nu mai aleg căsătoria. Astfel, aceștia au pus focus asupra faptului că societatea românească de după 1990 nu mai optează pentru căsătorie și se confruntă cu o scădere masivă a încrederii populației în instituția căsătoriei/ Cifrele emise de Institutul Național de Statistică arată cum, de la an la an, crește numărul divorțurilor.

În luna septembrie au divorțat, aproximativ 2.000 de cupluri, un număr care se află în creștere față de august, cât și comparativ cu septembrie 2022, potrivit datelor publicate vineri de Institutului Național de Statistică. Factorii care influențează separarea cuplurilor sunt: adulterul, gelozia și violența fizică sunt primii trei care despart căsătorii sau cupluri .În septembrie 2023 numărul nașterilor și cel al deceselor înregistrate au scăzut atât față de luna septembrie 2022, cât și față de luna precedentă (august 2023).

În luna septembrie 2023 numărul căsătoriilor înregistrate a scăzut atât față de luna septembrie 2022, cât și față de luna august 2023, iar numărul divorțurilor înregistrate a crescut atât față de luna septembrie 2022, cât și față de luna august 2023.

Citește mai multe: Ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan, face un anunț incredibil! Vor fi introduse 4 servicii la un singur click distanță: naștere, căsătorie, divorț și deces

Diferențe lunare al căsătoriei!

În septembrie 2023 s-a înregistrat nașterea a 14080 copii, cu 2115 mai puțini copii decât în luna august 2023. Numărul deceselor înregistrate în luna septembrie 2023 a fost de 17919 (9491 persoane de sex masculin și 8428 persoane de sex feminin), cu 1384 decese (634 persoane de sex masculin și 750 persoane de sex feminin) mai puține decât în luna august 2023. Numărul deceselor copiilor cu vârsta de sub 1 an înregistrate în luna septembrie 2023 a fost de 67 copii, în scădere cu 1 față de luna august 2023.

Numărul căsătoriilor, tot mai mic!
Numărul căsătoriilor, tot mai mic!

Sporul natural s-a menținut negativ (-3839) în luna septembrie 2023, numărul persoanelor decedate fiind de 1,3 ori mai mare decât cel al născuților-vii.Evoluția lunară a numărului deceselor și cel al născuților-vii în perioada septembrie 2021– septembrie 2023 evidențiază o creștere semnificativă a numărului deceselor în luna octombrie 2021 când, în contextul pandemiei COVID19, s-a înregistrat cea mai ridicată valoare din întreaga perioadă.

Un număr semnificativ de decese s-a înregistrat și în februarie 2022, perioada următoare înregistrând o evoluție oscilantă fără a mai atinge valorile din lunile anterioare. În același timp, numărul născuților-vii a fost ridicat în perioada augustseptembrie, atât în 2021, cât și în 2022, în condițiile numărului crescut al deceselor, sporul natural menținându-se în continuare negativ. În primele nouă luni din 2023 valorile nașterilor și deceselor au avut aceeași evoluție, în luna septembrie înregistrându-se scăderi ale ambelor fenomene față de luna precedentă.

40,7% (7287 decese) din totalul numărului de decese s-a înregistrat la persoanele în vârstă de 80 ani și peste, 26,0% (4664 decese) la persoanele de 70-79 ani și 17,6%, reprezentând 3157 decese, la persoanele în vârstă de 60-69 ani. La polul opus, cele mai puține decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 0-4 ani (88 decese), 5-19 ani (52 decese) și 20-29 ani (95 decese).

După cauza principală de deces, în luna septembrie 2023, la fel ca în luna precedentă, cele mai multe persoane decedate au avut drept cauze: bolile aparatului circulator (9185 persoane, reprezentând 51,3%), tumorile (3790 persoane, reprezentând 21,2%) și bolile aparatului respirator (1471 persoane, reprezentând 8,2%), potrivit Antena 3. 

 

Citește mai multe: Câți bani a dat Ianis Hagi pe inelul pe care i l-a dat iubitei sale, când a cerut-o în căsătorie. Fotbalistul a cheltuit 100.000 de euro pentru organizarea marelui eveniment

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...