Tinerii cu vârste de până la 35 de ani pot obține de la autoritățile locale, în mod gratuit, terenuri de până la 1.000 metri pătrați, pentru construirea unei locuințe proprietate personală, potrivit unei legi apărute acum 20 de ani, a informat avocatnet.ro.
Citește și: Cum poți deosebi fructele bune, gata de consum. Trucurile pe care puțini oameni le cunosc
Pe data de 21 august s-a oficializat modificarea normelor metodologice de aplicare a acestei legi. Așadar, Legea 15/2003 stabilește posibilitatea „atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală”.
Beneficiarii trebuie să depună cerere la consiliul local la comunei, orașului ori municipiului (sector) în care au domiciliul. Prin HG 748/2023, apărută azi în Monitorul Oficial, se elimină din normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 15/2003 obligația de a depune declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.
Iată documentele necesare:
Suprafețele de teren care pot fi date tinerilor în funcție de localitate sunt:
Mai mult, solicitanții pot cere un teren (o singură dată) pe care să-și construiască o locuinţă proprietate personală tinerii de până la 35 de ani, care îndeplinesc următoarele condiţii:
Dacă i se aprobă atribuirea unui teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, beneficiarul acestuia este obligat să înceapă construcția locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului și, la construirea ei, să respecte prevederile Legii construcțiilor nr. 50/1991.
Alte articole: Nu o să îți vină să crezi că este real! Unde este locul din lume unde o casă se vinde doar cu un dolar