- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toamna groazei bate la ușă! Prețurile alimentelor explodează. Românii se pregătesc de scumpiri vertiginoase!

05 Sep, 14:54 • Bugiu ⁠Ana Maria
Toamna vine cu prețuri uriașe la alimente. Fermierii se declar foarte nemulțumiți de cum este gestionată situația
Toamna groazei bate la ușă! Prețurile alimentelor explodează. Românii se pregătesc de scumpiri vertiginoase!

Fermierii ieșeni atrag atenția că gradul de calamitare este cuprins între 70 și 100%. Agricultorii avertizează că vom plăti mai mult pentru alimente de bază ca uleiul de floarea soarelui și mălai.  Și pentru cartofi vom plăti mai mult întrucât, spune fermierul Emil Bălteanu, președintele Patronatul Cerunia, și cultivatorii de cartofi din Suceava au fost grav afectați de secetă, potrivit știripesurse.ro.

Emil Bălteanu, președintele patronatului Cerunia, a explicat că în județele Botoșani, Vaslui și Iași, comisiile au stabilit procente de calamitate între 70% și 100% din cauza condițiilor agricole nefavorabile. Ministerul Agriculturii a stabilit măsuri pentru a sprijini fermierii afectați, aceștia urmând să primească despăgubiri de până la 1.000 lei pe hectar.

Te-ar putea interesa și: Lista alimentelor care se vor scumpi peste câteva zile. Efectele devastatoare ale secetei încep să se simtă

foyo: preuri alimente

Toamna groazei bate la ușă! Prețurile alimentelor explodează. Românii se pregătesc de scumpiri vertiginoase!

Fermierul ieșean Marius Scarlat, din cadrul Asociației Grânarii, și-a exprimat dezamăgirea față de recolta de floarea-soarelui din acest an. Temperaturile extrem de ridicate, care au depășit 40°C, au afectat grav culturile, chiar dacă precipitațiile au fost în limitele normale.

Din cauza căldurii excesive, plantele s-au deteriorat, iar Scarlat estimează o producție de sub două tone pe hectar, ceea ce nu va acoperi cheltuielile de cultivare.

„Destul de dezamăgitor. Am avut căldurile din vară care au fost chiar și peste 40° . La precipitații, să spunem, media multi anuală a fost ok. Dar din cauza căldurilor, plantele efectiv s-au topit.

Nu cred că voi trece de o medie de două tone pe hectar la floarea-soarelui. Mai am cam 20-30% de recoltat din suprafață.

Momentan sunt cu media sub două tone. Păi cel puțin la floarea-soarelui nu cred că reușim să acoperim cheltuielile care le-am avut pe hectar. Deja am început să dăm arenda.

Ne-a mai încurcat și Guvernul, care a anunțat că ne dă acel ajutor de 1.000 lei pe hectar. Dar n-au spus că este 1.000 lei pentru un hectar 100% calamitat. Iar procesele verbale sunt cu 60-50-80% 1.000 lei nu e chiar 1.000 lei, e 500-800 lei maxim. Dacă se va da, nu se știe nimic deocamdată.

Porumbul cred că a fost mai afectat de caniculă decât floarea-soarelui. Estimez la o medie de două, trei tone. Mult mai puțin ca în anii trecuți. Făceam o medie de peste opt tone într-un an normal. Acum sunt la 20-30% din media recoltei”, a spus fermierul ieșean Marius Scarlat, de la Asociația Grânarii.

Fermierul Emil Bălteanu explică prețurile ridicate ale roșiilor prin lipsa unui lanț de distribuție coerent între producători și distribuitori. El critică creșterea excesivă a prețurilor de către distribuitori, care adaugă un adaos de 200% față de prețul de achiziție de la producători.

„Avem roșii atât de scumpe pentru faptul că nu există un lanț coerent prin care producătorul să poată să livreze roșiile către distribuitori. Distribuitori care să nu crească prețul de 200% față de prețul de achiziție de la producători.

Firesc ar fi, într-o economie civilizată, ca diferențele acestea de preț de la producător la alimentară, la chioșcul de legume-fructe să nu fie mai mare de un 60-70%, astfel încât și distribuitorul să poată trăi și vânzătorul și, bineînțeles, producătorul”, a spus fermeruul Emil Bălteanu.

Emil Bălteanu explică faptul că prețul roșiilor la producător nu depășește 2,50-3 lei pe kilogram. Totuși, distribuitorii invocă diverse motive pentru creșterea prețurilor finale, precum pierderile pe timpul transportului, fluctuațiile prețurilor la carburant și majorările salariale.

„La producător, nu cred că se vinde cu mai mult de 2,50 lei, maximum 3 lei kilogramul. Sigur că sunt invocate pierderile pe timpul deplasării, sunt invocate eventualele fluctuații la carburant, sunt invocate și creșterile salariale, pentru că toate sunt în același coș și noi înțelegem acest lucru”, a detaliat  Emil Bălteanu.

Te-ar putea interesa și: Preț carburanți 3 septembrie. Schimbare majoră pentru șoferii care alimentează cu benzină sau motorină

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...