În România, țara denumită deja de presa internațională drept „tomberonul Europei”, intră mii de tone de deșeuri textile, adevărate focare ce răspândesc de la boli dermatologice la produse chimice nocive.
Rețelele sunt foarte atent organizate, profitând de toate hibele din legislația europeană și, mai ales, din cea românească extrem de șubredă. Mecanismul este simplu: munții de haine – multe dintre ele putrezite, zdrențurite, mizerabile sunt mutați cu camionul din Vest, în România sub pretextul donațiilor către ONG-uri sau biserici, din ce în ce mai des, sub forma unor importuri intracomunitare făcute de persoane fizice.
„În fapt, obligația din normele europene de a expedia doar marfa curată, chiar dacă este veche, nu e aproape niciodată respectată”, a explicat Pervescu Dan, comisar ANPC Timiș.
Descoperirile tot mai dese și mai înfricoșătoare ale echipelor ANPC vin însă în coliziune cu toleranța pe care o manifestă alte autorități de control ale statului român în fața acestei deversări tot mai extinse de mizerii peste România.
În Orașele României, încă marcate profund de sărăcie, au explodat rețelele magazinelor cu haine second-hand unde ajunge marfa ce are cât de cât aspect vandabil.
În afară de încălțămintea și vestimentația comercializată la kilogram în aceste magazine ale sărăciei, alte mii de tone sunt parțial transformate în cârpe destinate, oficial, spălătoriilor auto, dar, în fapt, cele mai multe nu se știe ce soartă au.