- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

TOP 10 profesii ale viitorului. Ce domenii trebuie să alegi pentru a-ți asigura succesul

29 Nov, 22:34 • Amarie Giorgiana
TOP 10 profesii ale viitorului. Piața muncii se schimbă, iar tehnologia prinde din ce în ce mai mult teren. Astfel, meseriile viitorului vor fi cu totul altele, având în vedere evoluția inteligenței artificiale care va schimba cerințele de pe piața muncii din prezent.
TOP 10 profesii ale viitorului. Ce domenii trebuie să alegi pentru a-ți asigura succesul

TOP 10 profesii ale viitorului. Piața muncii se schimbă, iar tehnologia prinde din ce în ce mai mult teren. Astfel, meseriile viitorului vor fi cu totul altele, având în vedere evoluția inteligenței artificiale care va schimba cerințele de pe piața muncii din prezent.

Astfel, dacă îți dorești ca în viitor să găsești locuri de muncă stabile și bine plătite, este indicat să te concentrezi pe domeniile care îți oferă potențial în creșterea în carieră. Potrivit experților de la agregatorul de locuri de muncă Jooble, a fost realizat un clasament cu meseriile viitorului.

Citește și: Angajatorii români scot pe piaţa din ce în ce mai puţine joburi remote sau hibrid. Faţă de perioada pandemiei, numărul celor care lucrează de acasă este infim

TOP 10 meserii ale viitorului. Domeniile pe care trebuie să te axezi

Piața forței de muncă se schimbă mai mult ca niciodată, iar multe dintre locurile actuale de muncă vor dispărea în câțiva ani. Există doi factori principali care vor schimba lucrurile: apariția noilor tehnologii și îndreptarea către economia ecologică și către durabilitate.

Așadar, progresul rapid al noilor tehnologii precum big data, cloud computing și inteligența artificială vor aduce schimbări majore pe piața muncii. Însă, cu toate că anumite job-uri vor dispărea, vor fi create altele noi, oamenii fiind nevoiți să se pregătească și să se adapteze la transformări, notează BBC. Iată topul celor 10 profesii ale viitorului, pe care al trebui să-l iei în considerare dacă urmează să dai la facultate sau vrei să te reorientezi spre alt domeniu de pe piața muncii.

1. Specialist în inteligență artificială (AI) și machine learning (ML)

Implementarea și dezvoltarea permanentă a inteligenței artificiale deja transformă majoritatea industriilor, inclusiv medicina, transporturile și finanțele. Specialiștii în AI proiectează și dezvoltă sisteme inteligente, capabile să analizeze seturi de date voluminoase și complexe. În România, atât companiile mari, cât și cele medii, caută tot mai des persoane calificate în acest domeniu.

2. Specialist în securitatea cibernetică

Atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai întâlnite, iar securitatea digitală a devenit o prioritate în companii. Astfel, angajatorii caută lucrători în acest domeniu, având nevoie de persoane care să le protejeze datele și sistemele informatice.

3. Inginer de robotică

România se transformă într-un hub pentru industriile automatizate, iar firmele producătoare de echipamente industriale și logistică autmatizată caută ingineri specializați în robotică.

4. Manager de proiecte digitale

Transformările digitale prin care trec companiile românești în prezent au creat cerere pentru manageri de proiecte digitale. Aceștia sunt responsabili de implementarea tehnologiilor noi, precum aplicațiile mobile sau platformele de e-commerce. Este un post vacant perfect pentru cei cu aptitudini organizatorice bune.

5. Specialist în marketing digital / SoMe

Mediul online reprezintă principala metodă de promovare a afacerilor, iar specialiștii în marketing digital sau Social Media sunt extrem de căutați.

6. Medici și specialiști în telemedicină

Sistemul medical din România a început să adopte telemedicina. Astfel, medicii care pot oferi serviciile online și specialiștii în aplicații de telemedicină vor fi din ce în ce mai căutați.

7. Analist de date (Data Analyst)

Companiile din România sunt interesate să își analizeze cât mai eficient datele, pentru a lua decizii strategice informate. Analiștii de date procesează și interpretează aceste informații, pentru a oferi soluții concrete.

8. Dezvoltator de software pentru blockchain

Tehnologia blockchain este din ce în ce mai folosită, nu doar în criptomonede, ci și în asigurări, logistică sau sănătate. Companiile din România au început să posteze un număr tot mai mare de locuri de muncă pentru dezvoltatorii blockchain.

9. Tehnician în energia verde

Sectorul energiei verzi crește din ce în ce mai mult în România, iar dacă vrei să contribui la un viitor durabil, poți alege locuri de muncă în acest domeniu. Instalatorii de panouri solare, experții în parcuri eoliene sau managerii de proiecte ecologice sunt căutați.

10. Profesor online și creator de conținut educațional

Învățământul la distanță a devenit o tendință globală și România nu face excepție. Asta, de oarece există o cerere uriașă de profesori care predau online sau creatori de conținut educațional digital.

Citește și: Anunţuri toxice de angajare: cum arată „ofertele” pentru joburi de coşmar. Ce sa nu scrii niciodată într-un CV

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
INS: În România, bărbații câștigă mai mult decât femeile. Diferențe de peste 500 de lei la salariu între cele două sexe
INS: În România, bărbații câștigă mai mult decât femeile. Diferențe de peste 500 de lei la salariu ...
Marii retaileri au aşeptări temperate înainte de Black Friday, care ar putea constitui un indice important privind puterea de cumpărare la nivel global
Marii retaileri au aşeptări temperate înainte de Black Friday, care ar putea constitui un indice important ...
Numărul românilor care şi-au montat panouri fotovoltaice a crescut de opt ori în ultimul an, nu şi capacitatea de stocare. Doar unu din zece români au şi baterie
Numărul românilor care şi-au montat panouri fotovoltaice a crescut de opt ori în ultimul an, nu şi ...
Rezidențiat 2024. Repartiția pe locuri și posturi a candidaților care au promovat examenul s-a încheiat. Doar 15 locuri, în specialități chirurgicale, au rămas neocupate
Rezidențiat 2024. Repartiția pe locuri și posturi a candidaților care au promovat examenul s-a încheiat. ...
RAR Auto-Pass, documentul obligatoriu pentru vânzarea mașinii, disponibil de la 1 decembrie 2024. Informațiile pe care le va conține
RAR Auto-Pass, documentul obligatoriu pentru vânzarea mașinii, disponibil de la 1 decembrie 2024. Informațiile ...
Haos la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET scade cu 3% la deschidere, iar 5 miliarde de lei s-au evaporat în câteva minute din cauza crizei politice
Haos la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET scade cu 3% la deschidere, iar 5 miliarde de lei s-au ...
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile în decembrie
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile ...
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania oferă și comision din vânzări
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania ...
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm indiferent de preţ”
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm ...
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți bani vor plăti șoferii în plus pentru un plin la mașină
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți ...
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și cine participă
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și ...
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. Cât ar trebui să scoată din buzunar românii
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. ...