- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

TOP cele mai stresante meserii pentru români: ”Presiunea de a lua decizii vitale poate fi absolut copleșitoare”

15 Jul, 20:38 • Andrei Alina
Experții în recrutare sunt de părere că există meserii extrem de solicitante care pot fi cu adevărat stresante. Specialistul în resurse umane Sorina Faier a realizat un top al celor mai stresante locuri de muncă.
TOP cele mai stresante meserii pentru români: ”Presiunea de a lua decizii vitale poate fi absolut copleșitoare”

Locul de muncă poate deveni destul de stresant, iar unele meserii por avea un impact major asupra stilului de viață. Experții în recrutare sunt de părere că există joburi extrem de solicitante care pot crea stres major.

„Studiile recente au tras un semnal de alarmă, confirmând că există anumite joburi care pot provoca niveluri extrem de ridicate de stres. Aceasta este o veste îngrijorătoare, deoarece efectele negative ale stresului asupra sănătății noastre sunt cercetate si dovedite”, a declarat pentru Ziare.com Sorina Faier, expert în HR.

Citește și: Momente istorice pe piața muncii din România! Motivul pentru care un sfert din angajați își caută de urgență joburi noi în 2023

 

TOP cele mai stresante meserii pentru români

„În topul listei se află jobul de medic. Este uluitor să constatăm cât de multă responsabilitate își asumă acești profesioniști în fiecare zi. Presiunea de a lua decizii vitale pentru sănătatea și viața pacienților poate fi absolut copleșitoare, iar aceasta poate fi o cauză majoră a stresului la locul de muncă iar traumele pe care le dobândesc când pierd un pacient, trebuiesc foarte bine gestionate.

O alta profesie cu grad mare de risc este cea de pilot de aeronavă. Cu toate că acesta poate fi văzut ca un job care iți oferă oportunitatea de a călători în locuri exotice, această profesie impune, de fapt, o enormă responsabilitate și un nivel înalt de stres. Deciziile rapide și corecte care trebuie luate în timpul zborului, în combinație cu presiunea de a oferi siguranța pasagerilor, pot face din aceasta o meserie extrem de solicitantă.

Citește și: Peste 4 milioane de români au căutat oferte de angajare pe internet. Care sunt joburile care au întors multe priviri în prima jumătate a anului. Unele categorii ajung și la 9.000 de lei

O alta meserie stresanta este cea de pompier. Acești curajoși salvatori se luptă cu flăcările se expun la riscuri majore pentru a proteja viața și bunurile oamenilor. În fața pericolului zilnic și a situațiilor de urgență imprevizibile, acesta este un job extrem de stresant, unde fiecare secundă contează.

Pe lista joburilor stresante se mai află si profesia de ofițer de poliție. Responsabilitatea de a menține ordinea și siguranța în comunitate poate fi copleșitoare. Față în față cu infracționalitatea și situații de risc constant, ofițerii de poliție trăiesc într-un mediu de stres permanent.

Joburile din industria media, cum ar fi reporterii, se află și ele în topul celor mai stresante profesii. Căutarea senzaționalului și cererea de informații în timp real impun o presiune enormă asupra ziariștilor. În plus, expunerea la evenimente tragice și violență poate exercita un mare pericol asupra lor.

Profesia de avocat se afla tot în topul celor mai stresante joburi. Lupta pentru dreptate și reprezentarea clienților presupune o presiune enormă și o sarcină emoțională. Termenele limită strânse și orele de lucru lungi pot avea un efect negativ asupra părții emoționale și calității vieții. La fel si cea de procuror sau judecător.

Profesorii se afla si ei în fruntea celor mai stresante joburi. Cu riscurile și provocările curente întâlnite în sistemul de învățământ, precum lipsa de resurse sau gestionarea elevilor dificili, profesia de dascăl se dovedește a fi o meserie extrem de solicitantă și stresantă cu multe responsabilități.

Contabilii se număra de asemenea printre cei mai stresați angajați având termene strânse de livrare, raportări complexe iar greșelile lor pot afecta o companie întreagă, ceea ce îi face sa fie foarte concentrați, atenți la detalii și implicit stresați.

În general meseriile din sectorul financiar, precum brokerii sau traderii de valută, sunt de asemenea recunoscute pentru nivelul ridicat de stres. Aceste persoane lucrează cu sume mari de bani și trebuie să-și asume riscuri mari în deciziile lor zilnice. Presiunea de a obține profituri și riscul de a suferi pierderi financiare pot genera un nivel de stres constant și o suprasolicitare mentală”, a declarat Sorina Faier.

Urmărește Daily Business pe Google News