A apărut topul celor mai mari exportatori de lactate! Trei afaceri românești se află în clasamentul publicat de Institutul Național de Statistică, citează zf.ro.
Pentru multe persoane, produsele lactate reprezintă o sursă reală de proteine, calciu, iod și multe alte vitamine. Acest lucru explică de ce, la nivel european, exportul alimentelor menționate mai sus se bucură de succes. Uniunea Europeană este producătorul de top din întreaga lume. Germania este cel mai important jucător din domeniu, având drept concurență Arabia Saudită, Belgia, Austria și nu numai.
Fairy Dairy (Arad), Almera International (Bacău) și Ferma cu Omenie (Alba) sunt cele trei afaceri din România care au reușit să intre în topul celor mai mari exportatori de lapte și produse lactate. Datele au fost publicate de Institutul Național de Statistică, societatea care a analizat rezultatele obținute de companiile din întreaga lume în primele 10 luni ale anului trecut.
Te-ar putea interesa și: Lovitură puternică pentru micii producători români! Cea mai mare fabrică de lactate din Dâmbovița se închide pentru următorii 3 ani
În ciuda faptului că topul este condus de companii mult mai mari, precum Danone, Hochland sau Olympus, românii nu au fost mai prejos și au reușit să intre în clasament, alături de brandurile de renume. Creșterile din acest segment au început să apară încă din 2021, atunci când rezultatele erau mai mari cu 25% față de ultimii 5 ani. Produsele exportate erau estimate la valoarea de 152 milioane de euro.
Odată cu afișarea topului, românii de pe lista fericită nu au întârziat să reacționeze. Marius Bîcu, general manager la Ferma cu Omenie, a dat o declarație de interes în această direcție.
„Noi nu vindem doar românilor, ci unei comunităţi est-europene formate din ruşi, ucraineni, bulgari, polonezi, care consumă brânzeturi similare. Am observat o scădere în vară foarte mare pentru că oamenii care sunt departe de ţară şi locuiesc în afara ţării nu au mai călătorit şi anul 2022 a fost anul în care est-europenii au venit acasă şi magazinele româneşti din afara ţării au avut scăderi în vară. Din octombrie lucrurile au revenit la normal”, declară Bîcu.
Vezi și: ANSVSA discută cu magazinele pentru delimitarea produselor lactate atutentice