Cea mai mare pensie din România pe bază de contributivitate, nu în baza unei legi speciale, a ajuns la 108.627 de lei brut pe lună de la 1 ianuarie 2024. După aplicarea impozitului de 10% și reținerea CASS, pensionarul respectiv rămâne în mână cu peste 90.000 de lei. Înainte de noua mărire, cuantumul celui mai mare venit al unui senior era de 95.423 de lei brut.
Potrivit precizărilor Casei Naționale de Pensii Publice, doar primii 2.000 de lei sunt neimpozabili, în timp ce venitul care depășește această sumă are aplicată o impozitare de 10%.
A doua cea mai mare pensie pe bază de contributivitate în 2024 este de 81.299 de lei, în timp ce a treia a ajuns la 78.526 de lei. Anterior, acestea erau de 71.417 de lei, respectiv 68.981 lei, potrivit Adevărul.
În top cinci pensii pe bază de contributivitate sunt doi beneficiari care au venituri de 73.450 de lei, respectiv 68.703 lei.
A șasea pensie din top este în valoare de 60.549 de lei, în timp ce a 12-a, care încheie borna celor de peste 50.000 de lei, este de 53.876 de lei.
Conform unei analize realizate de către Institutul European pentru Studii Economice, sistemul de pensii din România se confruntă cu probleme semnificative. Astfel, există inegalități structurale evidente care afectează distribuția și acordarea pensiilor, subminând astfel principiul echității în cadrul sistemului. În al doilea rând, prezența pensiilor speciale contribuie la o inechitate suplimentară, oferind beneficii sporite unor categorii limitate de pensionari și generând nemulțumire în rândul altora. În plus, practicile de pensionare anticipată nejustificată pun presiune suplimentară pe sistem, afectând sustenabilitatea financiară a acestuia pe termen lung, transmite Agerpres.
Această analiză evidențiază necesitatea unei reforme urgente în sistemul de pensii din România, cu accent pe eliminarea inegalităților structurale, revizuirea pensiilor speciale și stabilirea unor criterii clare pentru pensionarea anticipată. Abordarea acestor aspecte ar putea contribui la construirea unui sistem de pensii mai echitabil, sustenabil și adaptat la nevoile diverse ale populației.