Românilor le este tot mai greu să cumpere în această perioadă o casă, mai ales prin intermediul unui credit bancar, asta după ce prețurile au bubuit pe piața locală, potrivit Finzoom.
Spre exemplu, rata a crescut cu câteva sute de lei într-un timp foarte scurt, iar singura soluție pe care o aduc în discuție specialiștii sunt refinanțările, pe fondul scumpirilor creditelor.
De asemenea, atât indicele ROBOR, cât și IRCC, au crescut și se află la valori destul de ridicate, astfel încât să îi ardă pe români la buzunare. Comparativ cu anul trecut, aprilie 2022, rata unui credit de 250.000 lei pe 30 ani, s-a majorat cu aproape 700 lei încă din octombrie 2022 cu ROBOR, iar acum diferența a scăzut la 360 lei și de la 1 aprilie 2023 și cu IRCC, potrivit sursei citate.
„Între cei doi indici încă mai este o diferență de aproape un punct procentual (140 lei la rată), dar a fost și de 5 puncte procentuale anul trecut (aproape 900 lei la rată), ceea ce a făcut ca cei care au trecut la IRCC să economisească 7.089 lei în total la rată, în ultimul an”, arată Andreea Pietrosanu.
Cât de mult a crescut rata din punctul de vedere al indicelui ROBOR, pentru o casă, potrivit perioadei aprilie 2022-2023.
O agenție imobiliară prezintă câteva calcule, care arată ce rată își poate permite un client, în funcție de veniturile actuale.
„Ca regulă generală, rata bancară lunară (cu tot cu asigurări și taxe) trebuie să se încadreze într-un grad de îndatorare care nu ar trebui să depășească 40% din veniturile tale nete și declarate la ANAF”, arată o analiză Blitz Imobiliare. La un venit lunar de 4500 de lei, spre exemplu, ai putea plăti 1.800 de lei.
Alte articole: ROBOR scade și în a treia zi a săptămânii! Vești fabuloase pentru românii cu rate